Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вагнер Моура (вляво) се справи великолепно с образа на Пабло Ескобар в популярния сериал
Вагнер Моура (вляво) се справи великолепно с образа на Пабло Ескобар в популярния сериал

Братът на знаменития наркотрафикант поиска $ 1 млрд. обезщетение от американска филмова компания, задето печели върху гърба на семейството.

Какво е необходимо за създаването на един добър сериал? Всеки уважаващ себе си продуцент без замисляне ще ви отговори, че идеята е тази, от която зависи успехът на продукта му. Трябва ви достатъчно интересна история, която на всичкото отгоре да търпи и развитие, така че епизодите да станат възможно най-много.

Шефовете на компанията Netflix са убедени, че са попаднали точно на такава златна мина, когато през 2014 г. им е предложен сценарий, който проследява основните моменти от житието-битието на най-великия наркобарон в света Пабло Ескобар. Година по-късно на бял свят излиза сериалът "Наркос", който за нула време привлича на своя страна милиони фенове по цял свят.

Не закъсняват и наградите. Тв поредицата за Ескобар има две номинации за "Златен глобус" и три пъти е номинирана за "Еми".

ЖЕРТВА: Карлос Портал беше надупчен с куршуми край мексиканско градче. Засега не е ясно дали екзекуцията му има нещо общо със скандалите около сериала “Наркос”.
ЖЕРТВА: Карлос Портал беше надупчен с куршуми край мексиканско градче. Засега не е ясно дали екзекуцията му има нещо общо със скандалите около сериала “Наркос”.

По всичко изглежда, че това ще е един от най-успешните проекти на американската мегакомпания за филми и сериали и шампанското може да бъде отворено. След лудия купон по случай първоначалния успех идва и болезненото отрезвяване. Опитните продуценти този път са си направили погрешно сметката, че ще останат незабелязани в трупането на пачки от производството на нови и нови серии за престъпната дейност на Ескобар. Легендарният колумбийски наркобарон има твърде много живи роднини и те настояват да бъдат включени в разпределението на благата, които потичат след създаването на първия сезон. Две години по-късно отношенията между роднините на Ескобар и продуцентите на сериала са стигнали до точката на кипенето. Първите настояват, че са били заобиколени при създаването на "Наркос", а това освен незаконно може да бъде и опасно за живота.

В основата на възникналото напрежение е братът на покойния вече Пабло - Роберто Ескобар Гавирия. Последният има не по-малко зловеща автобиография от прочутия си брат, но за нея след малко. Още през 2015 г. Роберто твърди, че той и други членове на фамилията Ескобар трябва да получат солидно обезщетение, задето американската компания е ползвала името на известния им роднина без тяхно съгласие. През следващите месеци той и адвокатите му правят поредица от постъпки, с които да защитят бъдещите си съдебни претенции.

Братът на наркобарона патентова марката "Наркос" и създава компания със същото име. След това съвсем основателно праща подкана към американската филмова компания да си плати или просто да измисли друго име на сериала си. Тези дни скандалът стана още по-звучен, след като Роберто Ескобар оцени претенциите си към Netflix на 1 млрд. долара.

Сумата просто нямаше как да не предизвика интереса на световните медии. Още по-предвидим беше категоричният отказ на американците да преговарят за толкова много пари. Те настояват, че роднините на Ескобар нямат основание да ги притискат за финансово обезщетение, тъй като опитите им да регистрират марката били извън закона. И все пак между двете страни тече някакъв вид пазарлък, успоредно с който се хвърлят и взаимни обвинения, целящи отслабването на противника.

КРАЯТ: Ескобар е разстрелян от колумбийски спецполицаи ден след 44-тия си рожден ден.
КРАЯТ: Ескобар е разстрелян от колумбийски спецполицаи ден след 44-тия си рожден ден.

"От Netflix явно са уплашени, след като ми пратиха писмо, изпълнено със заплахи. Според тях моите претенции са глупави и щели да ме разсипят в съда. Не се впечатлявам от вдигането на пушилка. И на свой ред ги предупреждавам, че са тръгнали по грешен път. Доколкото разбрах, искат да снимат новия сезон в мексиканските гета.

Там е много опасно за мамини синчета, които не са си показвали носа от охраняваното имение. Да ми се обадят, тъй като познавам правилните момчета, които да ги пазят по време на мексиканската им авантюра.

Това ще е почти безплатна услуга. Но за своеволието да ползват името на брат ми и да трупат пари на негов гръб ще трябва да си платят, и то добре. 1 млрд. долара ми се струва напълно справедлива сума", заяви 71-годишният брат на Пабло Ескобар.

Когато човек с неговата автобиография говори, отсрещната страна трябва да мълчи притеснено. Роберто Ескобар може би e единственият жив свидетел на целия живот на знаменития наркотрафикант – от най-ранните детски години до трагичния му край. Роберто завършва висше образование със специалност "Счетоводство", но това в никакъв случай не го отдалечава от престъпната дейност.

Веднъж придобил необходимите знания, Роберто се включва в престъпния синдикат на брат си и започва да се грижи за броенето и складирането на пачките, спечелени от продажбата на кокаин. В своята автобиографична книга счетоводителят разказва любопитни моменти от живота на престъпната си фамилия. Той признава, че брат му е наредил убийството на десетки и дори стотици хора.

"Не обвинявам брат си. Той искаше да се защити. Премахваше хора, които желаеха смъртта му. Полицаите водеха война с нас. Бяха планирали да убият сина на Пабло и разстреляха 10 или 12 момчета, които имали бегла прилика с племенника ми. Трябваше да се защитим", отсича Роберто и продължава с любопитните истории.

По време на най-ожесточените военни действия между наркотрафикантите и правителствените сили в Колумбия Пабло Ескобар решава да си празнува рождения ден. Желанието му е да покани и оркестър, който да весели отбраните гости.

"Няма да забравя датата 1 декември 1990 г. - рождения ден на Пабло. Той ми заяви: "Ще си поканя оркестър да ми свири на партито." Отвърнах му, че е много опасно, държавата даваше 10 милиона долара за всеки от нас и всеки би искал тези пари.

Усмихна се и ме посъветва да не се притеснявам. След няколко часа дойде оркестър, съставен от 6-има слепи мъже. Беше хубаво парти. В края на вечерта музикантите пожелаха да изпеят Happy birthday и попитаха за името на рожденика. Всички в залата млъкнаха, а брат ми се провикна: "Не искам да ви плаша, но свирите на Пабло Ескобар." Слепите мъже помислиха, че се шегуваме. Всеки един от тях си тръгна с 20 000 долара в джоба", разкрива още любопитни подробности Роберто Ескобар.

Навремето той харчи по 2500 долара на месец за гумени ластици, с които да привързват пачките с долари. След убийството на брат му през 1993 г. много от фамилните пари са иззети от държавата, други са откраднати от оцелелите членове на престъпния синдикат. Самият Роберто Ескобар се предава на полицията и е въдворен в луксозна единична килия. С това проблемите му не приключват. Врагове му пращат писмо бомба, което избухва в лицето му и сериозно уврежда зрението и слуха на оцелелия брат.

След излизането си от затвора Роберто се оттегля от бизнеса и от светлината на прожекторите. Твърди, че е пречистен и се опитва да забрави за миналите успехи и падения. Никой не знае с какви точно пари разполага Роберто, но сегашните му претенции за 1 млрд. долара подсказват, че вероятно е похарчил спестеното в най-славните дни на основания от брат му картел "Меделин".

Съдебната му битка с Netflix се случи горе-долу по едно и също време с убийството на един от уважаваните сътрудници на филмовата компания. Става дума за Карлос Муньос Портал, който беше нает от Netflix да намери подходящи снимачни локации за четвъртия сезон на "Наркос". 37-годишният мъж е командирован в Мексико, за да избере достатъчно автентични местенца. Увлечен в работата си, Портал навлиза твърде дълбоко в район от страната, който държи първенството по наркоубийства. Полицията го намира разстрелян в колата край градчето Темаскалапа. Разследващите нямат абсолютно никаква представа кой е поръчал показното убийство.

От филмовата компания се въздържат да свържат екзекуцията с проблемите й с фамилия Ескобар. Защото и синът на знаменития наркотрафикант се закани да разпердушини американците, които си измислили куп глупости за баща му само и само да спечелят някой и друг долар отгоре.

Роднините на покойния наркобарон категорично отричат да имат пръст в убийството на Портал и обещават да окажат пълно съдействие на разследващите. Но съмненията остават, напрежението расте, а сблъсъкът с толкова опасни мъже няма как да се размине без жертви.