Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салвадор Собал чака някой да умре, за да вземе сърцето му.

Състезаваме се с времето", така семейството на победителя от тазгодишната Евровизия определи състоянието на певеца пред португалския вестник Correio da Manha.

Собал спечели Евровизия с песента "Любовта е за двама", а след триумфа си изнесе няколко концерта. Ала през месец август здравословното му състояние рязко се влошава, принуждавайки го да отмени оставащите си представления.

За проблемите с неговото здраве се разбра след края на конкурса. Докато течеше подготовката на Евровизия в Украйна, из медиите се носеха слухове, че нещо със Собал не е наред. Той не присъстваше на предварителното турне на талантите, не успя да репетира преди големия концерт, а на самия финал едва излезе на сцената без медицинския си екип. Наложи се те да стоят навън, а сестра му Луиса да стои пред него, надявайки се, че нищо няма да му се случи от вълнение.

Заповедите на лекарите са категорични - той не може да пътува и да преживее цели две седмици в Евровизия, затова Лиса репетира вместо него."

През цялото време обаче семейството му и самият той отричаха да има какъвто и да е проблем със здравето му. По-късно сестра му, с която той пя, след като му връчиха кристалната статуетка, обясни, че всички тези лъжи са били с цел брат й да не спечели заради вот на съжаление.

Самият Собал искал да запази състоянието си в тайна, но след големия финал на Португалия, който го изпраща и на Евровизия, две хернии го повалят и той се подлага веднага след концерта и точно преди най-важния конкурс в живота си на операция.

Опитите им да запазят всичко в тайна все пак дават резултат, защото истината, а именно, че Салвадор има рядко заболяване на сърцето и му е нужна трансплантация.

Победата на Салвадор Совал в конкурса, който всяка година не успява да се размине със скандала, по своему беше скандал. Много хора не успяха да приемат факта, че една напълно обикновена джаз песен, без никакви танци, блясък и тътен, а само с чиста мелодия и глас успя да пребори всички толкова силни състезатели.

Скандал предизвика и първият коментар на Собал като победител - че не е фен на комерсиалната музика. Всичко това обаче бе забравено от върлите хейтъри в секундата, в която разбраха за сърцераздирателното положение на Собал и "разбитото му сърце", което всеки момент, дори и от най-малкото вълнение, може да му коства живота. Точно и за това, след като печели Евровизия, португалецът изпълнява "Любовта е за двама" заедно със сестра си - той едва сдържа фаталното си вълнение. Португалците пък го превърнаха в национален герой, защото именно това болно момче им донесе първата победа в Евровизия, където те се състезават вече 48 пъти.

Под широките дрехи, заради които също бе обвиняван, Собал криел и животоспасяващия си апарат, който обаче вече не му върши работа.

Днес, 4 месеца след победата си, 27-годишният Салвадор се намира в интензивното отделение на болница "Санта Круз" в Лисабон в стабилно, но критично състояние, чакайки донор на сърце.

На 8 септември музикантът изнесе последния си концерт, носещ името

"Ще се видим скоро"

Преди шоуто Собал дава интервю за националната телевизия в Португалия обяснявайки защо ще липсва от сцената:

"Колко дълго ще отнеме това прекъсване, никой на този свят не знае. Може би Бог, може би И.Т."

По-рано пак през септември, във фейсбук профила му се появи видео, което дава повече светлина върху здравето му: "Вече не е тайна, че състоянието ми е крехко. Имам проблем. За нещастие, трябва да предам тялото си на науката и следователно да премахна себе си от живота, изпълнен с концерти и музика като цяло."

Лекари, пожелали анонимност, споделят пред португалските медии, че "националното съкровище" е в "добри ръце": "Като на всеки друг пациент, съдбата на Собал зависи от благосклонността на листата с чакащи донори на органи. В този случай това е буквално чакане някой друг да умре, а и всичко зависи колко хора има преди него."

Собал обаче не е пазен като обикновен човек. В лисабонската болница е задействан специален протокол за сигурността, който да не позволи на случайни хора да влизат в заведението и още повече - да притесняват звездата.

Историята на "националния герой на Португалия" започва, когато той учи психология в Майорка. За да се издържа, Салвадор пее в барове. Така открива безкрайната си любов към музиката. Напуска университета и започва да се занимава само и единствено с голямата си страст. Участва и в "Португалия търси талант", където обаче се проваля и е яростно критикуван.

Участието му на Евровизия е изненадващо за всички, а песента му "Любовта е за двама" се оказва доста по-метафорична и знакова за живота на Собал. В нея се пее за това, как човек трябва да се научи да се обича отново, след като е загубил вяра в себе си.

Особено последната лирика на песента описва перфектно както психическото, така и физическото му състояние: "Сърцето ми може да обича и за двама ни."