Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодора Балабанова Кадър: BiT
Теодора Балабанова Кадър: BiT

Загиналата Теодора Балабанова започва да се занимава с гмуркане преди повече от 17 години. "Процесът започна, както при повечето хора по време на почивка. Ние със съпругра ми сме много активни хора и винаги търсим някакво ново преживяване и адреналин", обяснява българката пред BiT преди фаталния инцидент.

"Аз съм най-високото ниво в техническия дайвинг инструктор. При задълбоченото гмуркане хората имат различни мотиви", коментира тя. "Подготовката може да отнеме до няколко дни, за да се планират газовете, както и самият дайв на компютърен софтуер", допълва Теодора. 

"От 24 м дълбочина нататък може да се усети азотна наркоза. При нея поради по-високото налягане, човек може да усети състояние, наподобяващо на пиянството. под това въздействие човек може да вземе неподходящо решение като да продължи надолу например", разяснява Балабанова.

Теодора разказва, че иначе за нея комфортната дълбочина е около 50 м – това е и предел, около който гмуркачите започват да усещат т.нар. азотна наркоза. Тя е един от малцината, които познават морските дълбини на над 100 м под повърхността.

По думите й кислородът също може да ни убие над определени дълбочини, тъй като става токсичен за организма. Изплуването от големи дълбочини също е опасно и затова трябва да се прави по постепенен и правилен начин.

„За мен има два вида страх – положителен, който ни предпазва, но и един заключен в нас, който ни вреди и ни пречи да видим света“, казва Теодора, която днес прави мастър класове за планиране и осъществяване на дълбинно гмуркане на над 100 м.

"Спускането трябва да става бързо. Лесно е да влезеш, но много трябва да се внимава при изплуване", споделя още тя. "Не можеш да си позволиш грешка на такава дълбочина. Не си ли готов - не влизаш".