Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добрият нощен сън и спортуването са ключови фактори в борбата с деменцията, пише в. “Дейли експрес”.

Специалисти от Бостънския университет са установили в изследване на 321 души над 60-годишна възраст, че т.нар. бърз сън (с бързи очни движения и най-ярки сънища) осигурява защита срещу невродегенеративното заболяване.

Фазата на бързия сън е 20-25% от спането. Ако тя трае по-кратко време, рискът да се развие деменция се повишава с една четвърт.

Според учените откритието им дава нови насоки за забавяне и дори за предпазване от деменция. “Данните ни обособяват бързия сън като прогнозен фактор за болестта. Следващата ни цел е да установим защо недоспиването в тази фаза повишава риска от деменция. Надяваме се така да открием по-добри начини за забавяне и дори за предотвратяване на болестта”, казва д-р Матю Пейс от екипа.

В предишно проучване учените са установили, че хората, които редовно спят над 9 часа нощем, са изложени на двойно по-висок риск от деменция.

Отделно специалисти от Здравния институт на САЩ доказаха, че спортуването подобрява паметта и също предпазва от деменция. Аеробните упражнения - бягане, плуване, бокс, гребане, правят по-еластичен хипокампуса - зона на паметта в мозъка.

Д-р Мерилин Гленвил отбелязва, че всеки тип спорт е от полза. Тя се позова на нейни колеги от Кеймбридж, според които 1 час упражнения седмично понижава риска да се развие деменция. Йогата има подобен ефект.

Фази на съня

Лек сън. Мускулите се отпускат и само понякога потрепват.Дишането и пулсът се забавят. Телесната температура леко спада.Започва фазата на дълбокия сън. Мозъкът излъчва бавни делта-вълни.Много дълбок сън. Дишането е ритмично. Мускулите са в покой. Мозъкът излъчва делта-вълни.Очите бързо мърдат под клепачите. Мозъчните вълни и пулсът се ускоряват. Има сънища. Дишането е учестено и плитко.