Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Менопаузата е критичен период за жената - настъпва 12 месеца след последната менструация. През това време се нарушава хормоналното равновесие, което пък води до функционални и анатомични промени в целия организъм.

Най-често менопаузата започва между 40 и 58 г. при средна възраст за България 52 г. Климакс може да настъпи и след хирургична кастрация или лечение на някои видове рак, обяснява д-р Лъчезар Танчев, началник на отделение по онкогинекология в плевенската болница.

Пременопаузата

пък е период, който трае 2-8 г. Той започва няколко години преди менопаузата и завършва година след настъпването й. Повечето жени нямат изразени симптоми, но някои се оплакват от маточни кръвотечения, горещи вълни, главоболие, напрежение в гърдите, нервност. Около 40% имат пременопаузален синдром. От 2 до 14 дни преди мензис започва дискомфорт с главоболие, безсъние, раздразнителност, напрежение в гърдите, отичане на крайниците, неспокойни черва и газове.

Добре е жените да намалят солта в храната и приема на витамини A, B, E, на успокоителни и на медикаменти на основата на природни продукти (напр. Аврамово дърво, фитоестрогени), съветва д-р Танчев. Дали да се прилага хормонална терапия, преценява лекарят.

Поради изчерпване на запаса на яйчниците настъпват хормонални промени - спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестостерон. Ниското ниво на естрогени причинява горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцебиене, световъртеж. Жените страдат от раздразнителност, депресия, нарушения в паметта и концентрацията. Измъчват ги и изпускане на урина, болка при уриниране, цистит, влагалищен дискомфорт, сухота и по-чести инфекции, болезнен полов контакт.

Възможно е да се засегне сърцето, да се променят факторите на кръвосъсирването, да се появи метаболитен синдром (повишени нива на “лошите” мазнини и понижени на “добрите”), да се наруши обмяната на глюкозата и да се появи централно (ябълковидно) затлъстяване.

Често се диагностицира и остеопороза, кожата изтънява, нейната еластичност намалява, появяват се бръчки, има косопад и чупливост на ноктите.

Спадът на прогестерона причинява нередовни, обилни и продължителни маточни кръвотечения по време на пременопаузата.

Как жената да узнае дали е навлязла в менопауза? Това се установява, като се изследват хормоните, които отделя хипофизата (ФСХ и ЛХ), и естрадиолът. Стойности на ФСХ (фоликулостимулиращ хормон) над 50 mlU/ml и циркулиращ естрадиол под 50 pg/ml са показателни за настъпила менопауза.

Сексът се влошава

Смята се, че наличието на тестостерон допринася за нормалното либидо. Спадът му го влошава. Дефицитът на естроген пък води до атрофични промени на външните полови органи и влагалището. Вагиналният секрет е оскъден, киселинността на влагалището намалява, т.е. появяват се сухота, сърбеж, парене при уриниране, болка и предразположеност към възпаления на влагалището и вулвата.

При липса на секс влагалището може да се стесни и да се скъси. Наличието на болка пък провокира неприязън и нежелание за полов контакт.

Предвид промените в половите органи се препоръчва да се използват локални естрогени под формата на крем или вагинални овули или да се прилага системна хормонално заместваща терапия.

В аптеките се предлагат различни лубриканти и овлажняващи средства за полов контакт. Често се ползват и препарати за вагинално приложение, които подкиселяват влагалището. Те съдържат живи лактобацили или млечна киселина, хиалуронова киселина и/или фитоестрогени и изофлавони.

Отпускане на мускулите на тазовото дъно и смъкване на половите органи също нарушават половия живот през менопаузата. Освен болки във влагалището, слабините и гърба жената може да усеща тежест и чувство за изпадане на “нещо” от влагалището. Нерядко има неволево изпускане на урина, чести уринарни инфекции и затруднения в изпразването на червата.

Упражнения

При по-леките форми се насърчават физическата активност и упражненията за трениране на мускулите на тазовото дъно. Физикалната терапия е ефикасна в профилактиката и лечението на начални форми.

Известните упражнения на Кегел имитират волево прекъсване на уринирането за 2-3 секунди. Те се изпълняват при празен пикочен мехур. Достатъчно е да се правят 5 серии по 10 стягания дневно, казва д-р Танчев. Освен ефекта върху статичните аномалии и незадържането на урина те повишават силата и реактивността на мускулите, участващи в сексуалния контакт, и достигането до оргазъм. Те намаляват и тазовата болки при полов акт.

За по-тежките форми могат да се извършат различни хирургични интервенции за възстановяване на нормалното местоположение на тазовите органи със или без отстраняване на матката. Част от тях използват собствените тъкани, при други се взема изкуствен материал (т.нар. платна). Оперативната намеса се определя от типа свличане, субективните оплаквания и компетентността на лекуващия лекар.

Външната промяна на жената се отразява зле на самочувствието й и на оценката на околните. Гърдите загубват плътността си поради намаляване на жлезистата тъкан и увеличаване на мастната. Загубата на колаген, особено изразена у пушачки и жени, излагащи се често на слънце, вятър и студ, води до суха кожа и множество бръчки. Появата на акне в пременопаузата се наблюдава в долната част на лицето. Нарушеният баланс между естрогени и андрогени води до окосмяване по брадичката, горната устна и бузите.

При около 50% от жените косата оредява, което се дължи на остаряване на косъма. Настъпва и преразпределяне на мазнините от ханша и седалището към коремната област и над кръста - т.нар. ябълковидно затлъстяване. То се свързва с високо кръвно налягане, атеросклероза и диабет.