Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вашингтон знае, че Пхенян може да използва ядреното си оръжие като ответна мярка, казва първият руски дипломат

САЩ няма да нанесат удар по Северна Корея, защото са уверени, че тя разполага с ядрено оръжие, което може да бъде използвано като ответна мярка, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал НТВ.

“Американците не само подозират, а точно знаят, че Пхенян разполага с ядрени бомби. Президентът Владимир Путин неведнъж, говорейки по този въпрос, е казвал, че е невъзможно да си представим, че американците или който и да е друг има стопроцентова информация за всички без изключение обекти в Северна Корея”, добави Лавров.

“Аз сега не искам да защитавам Северна Корея, а просто казвам, че всички сме съгласни с такъв анализ на ситуацията”, добави руският външен министър. Според него тази логика е била подкрепена от повечето негови събеседници, с които се е срещнал тази седмица по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Лавров изрази надежда, че тази логика ще бъде взета предвид и от аналитиците във Вашингтон. В противен случай, отбеляза той, ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до “много непредсказуем пик, и ще страдат хиляди и хиляди, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди съвсем невинни граждани в Южна Корея, в Северна Корея, разбира се, и в Япония, а и Русия и Китай са съвсем наблизо". Руският външен министър обясни вътрешнополитическите борби в САЩ с идването на несистемен според него президент там, който е намерил път към сърцата на избирателите.

Според Лавров в ООН несъмнено има натрупани излишества (“мазнинки”), които трябва да бъдат “изрязани”, но това трябва да стане внимателно, за да не бъде засегнат нейният жив организъм, заяви Лавров по повод декларацията за реформа на ООН, внесена тези дни от САЩ.

Макар че тази декларация е подписана от голям брой държави, това не я прави официален документ на ООН, каза още той. По думите му изложените в декларацията принципи биха могли да станат основа за работата на Секретариата на ООН само ако той получи за тази цел съответен мандат. А такъв мандат може да бъде получен само от Съвета за сигурност или Общото събрание на ООН, добави руският външен министър.

Когато американският проект бил предоставен на Русия и на други страни, то САЩ се отказали да обсъждат каквито и да са формулировки в него. “Разбира се, нито ние, нито Китай, нито Франция можехме да се съгласим с такъв подход”, отбеляза Лавров.

* Из интервю на министъра на външните работи на Русия за телевизионния канал НТВ

(От БТА, със съкращения)