Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Помните ли, че в "Името на розата" на Умберто Еко всичко се въртеше около една книга на Аристотел, в която се говореше за смеха.

И как именно тази тема - за смеха - беше табу за религиозния орден и как един от монасите беше намазал страниците на книгата с отрова, за да може всеки, който я прочете, да умре.

Днес сме изправени пред подобен казус.

Можем да сме сатирични, но само ако си подбираме внимателно към кого.

Защото имаме ЛГБТИ, БХК, либерални милиционери - доброволци и всякакви неокомсомолски тимуровци, които могат да се подиграват с вас, да се гаврят с каквото си решат, да пишат срещу кирилицата, срещу традиционната религия у нас, да пишат, че турското робство е фикция и че си ни е било много добре, но когато вие дръзнете дори съвсем лекинко да се пошегувате на някоя от темите - табу, ще получите наказание.

Организиран донос за "език на омразата", за да ви деактивират акаунта.

Организирано тролене.

Последна мярка - съд, защото вие нямате право да се смеете, ако засегнете тема - табу, като например джендър - неутралните играчки или полиаморни бракове.

Как казваше Маяковски:

"Молчать

не рассуждать!".

Имал съм случай да се опитвам да споря с гей активистка, при който на втория ред от спора ни тя забравя, че езикът на омразата не включва следните изрази - "Дебела свиньо, умри, така и така си 200 кила, явно си болен от диабет и имаш хормонален дисбаланс, ти, торба с лайна"...

В този случай езикът на омразата не е език на омразата, а справедлив гняв на подтиснати и унижени хора.

Да, ама не.

Ако всички сме равни, то сме равни и в това, че могат да се бъзикат с всеки един от нас.

И това е прекрасното на демокрацията - че имаме равни права и равни отговорности.

Не деля и никога няма да деля хората на гей и хетеро.

Деля хората на добри и лоши.

И на хора, които мажат страниците на разни книги с отрова и други, които, въпреки отровата ще прочетат книгите докрай.

Но в едно съм категоричен - когато цели групи от хора, организирани от НПО - та започнат да диктуват една неомилиционерска среда на доклади, троления и заплахи със съд, то това означава, че имаме проблем с модела на обществото ни.

Пиша това, след като бях докладван за 24 часа заради снимка, в която дама (или какъвто там джендър се води) със свиреп поглед, активистка на ЛГБТИ движение стои с тениска, на която пише "Белите мъже са терористи".

Може да ме докладвате пак, все ми е тая.

Но няма да спра да се шегувам, защото, както казваше Бекет, няма нищо по - смешно от нещастието...

Мерси.

*Венци Мицов във фейсбук