Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно необичайно приятелство може да спаси Земята от Трета световна война, а 2017 година очевидно е тази, в която най-големите шеги ще се превърнат в истина.

През 2013 г. Денис Родман за първи път пропътува цялото разстояние от Америка до Северна Корея, за да послужи като "посланик" между изопнатите отношения на двете държави. Идеята изглеждаше ужасно смешна, почти като тази - Доналд Тръмп да стане президент.

Но с нарастващото напрежение, произлизащо главно от това, че Северна Корея доста умело напредва в изработването на ядрено оръжие, вероятността Родман, който някога се омъжи за себе си, да спаси света от бъдещия Армагедон е огромна. Той самият също е твърдо убеден в това.

В своето интервю за "Добро утро, Британия", някогашния баскетболист смело предложи помощтта си в изясняването на отношенията между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Той се смята за перфектният човек за работата, тъй като определя и двамата ексцентрични мъже за свои приятели.

През 2013 г. Родман, заедно с група журналисти от "Вайс", посетиха Северна Корея, след като самият лидер ги покани. Оказа се, че Ким Чен Ун, въпреки своите диктаторски отклонения, е бил голям фен на някогашния баскетболен отбор на Майкъл Джордан - "Чикаго Булс". Родман е бил един от най-добрите защитници и главни фигури в отбора, ала получавал повече внимание заради колоритната си личност, а не уменията на корта.

Той се появявал на мачове с боядисана коса, пиърсинг, където му падне, а извън спортната си кариера завихрял скандал след скандал, подхранван от огромния си глад за внимание. Спал е в едно легло с Мадона и Кармен Електра, за кратък период от време е бил актьор в някои от най-ужасните екшън филми, публикува снимки на сватбени рокли и ковчези, за да промотира книгите си, и се превръща в любим герой на таблоидите заради своите саморазрушителни навици.

А с Тръмп се познава, след като участва в неговото риалити Celebrity Apprentice, където е уволнен от бъдещия президент на Америка заради това, че произнася името на бъдещата първа дама грешно.

Точно заради тази цветна история много малко хора приеха неговото пътуване към Северна Корея на сериозно. Повечето го критикуваха, че със своята визита Родман се опитва да пропагандира човешкото лице на един от най-скандалните и жестоки диктатори, който живее в наши дни. Когато баскетболистът заяви, че с Ким са "приятели до живот", хората се запитаха дали спортистът си дава сметка за всички хора, които неговият нов приятел е тикнал в затвора или екзекутирал.

Но се оказа нещо повече от просто PR ход за Родман. Той се озова посредата на няколко международни скандала и определено не избра правилната страна. През 2014 г. баскетболистът съвсем сериозно заяви, че може би Северна Корея има основателна причина да държи в затвора Кенет Бае, американец с корейско гражданство, който работел като екскурзовод, но в очите на властта на Ким се оказал пропагандатор. Бае беше освободен и благодари на Родман за това. Оказва се, че интересът, който спортистът предизвикал със скандалния си коментар, толкова привлякъл вниманието на медиите към случая му, че това не останало незабелязано в Корея.

Родман от своя страна, се извинява за казаното и директно се тика в клиника, за да лекува някоя от многото си зависмости точно в разгара на скандала. По-рано тази година агентът на звездата заяви, че клиентът му е помогнал в убеждаването на Северна Корея да освободи студента Ото Уармбър, преди той да умре. Ала всеки, който е бил в крак с делото и се е опитвал да помогне на студента да се върне у дома, казва, че Родман няма кой знае какъв принос за освобождаването на Ото. Но мисълта, че ролята му е била такава, че да може да си припише заслугите, е достатъчно доказателство, че той е най-неочакваното, но логично лице, което трябва да води преговорите между САЩ и Северна Корея. Или както казва ексепрът Кен Гауз пред сп. "Тайм": "Той не е най-добрият посланик, но е това, което имаме."

Във всяка друга ситуация Гауз би описал Родман като възможно най-неподходящия кандидат за позицията, защото успява да завърти всяка ситуация около себе си - Ким и аз яздихме коне, ние се разхождахме, ние ходихме да караме ски, ние рядко говорихме за политика и това е добро нещо. Освен това той няма опита, който се изисква в дипломатически, кризисни ситуации.

Ала всичко това остава настрана, защото Родман е единственият, който има достъп и до двамата ексецнтрични лидери.

Това, което прави ситуацията между САЩ и Северна Корея още по-непредсказуема, е фактът, че докато и двете страни се държат неадекватно относно въпроса, някъде между тях се мотае атомно оръжие. Никой няма реална идея как да прекрати ядрената програма на Северна Корея, всяко предложение изглежда или неефективно, или като потенциална катастрофа. А администрацията на Тръмп, както и самият той изглеждат доста по-отворени към използването на ядрено оръжие от която и да е друга държава.

Няма очевидно решение. Изглежда, съдбата на целия свят е в ръцете на една доста проблемна, но легендарна баскетболна звезда/ужасен актьор/риалити звезда, който няма грам идея от политика, но има късмета да е един от малкото американски граждани, близък с най-опасните съвременни лидери.