Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Морално ли е да си крия възможностите?” е безпардонният въпрос на БСП парвенюто с Ролс Ройса - Бенчо Бенчев. Този въпрос всъщност обобщава нивото на българската новорич класа. А именно, че тя няма грам класа, никога не е знаела какво е това и никога не се е опитвала да копира финеса на хората, които имат пари, но държат да бъдат дискретни относно своите възможности.

Първо, защото намират за ужасно лош вкус да навират в очите на обществото собственото си богатство и второ, защото за тях богатството се изразява повече във филантропия и инвестиране в благотворителни каузи, отколкото да се фръцкат със скъпи предмети по селските мегдани.

Познавам не един американски милионер –земеделец. Всички те карат обикновени пикапи. Облечени са не като сводници-мафиоти, (както въпросният бесепар) а с най-обикновени карирани ризи и дочени панталони. Ходят да пият кафе и бира в най-народните кръчми и когато даряват пари държат да останат анонимни.

Веднъж бях наета от една голяма фирма, в която собственикът беше много богат, но караше кола по-евтина от моята. Това много ме впечатли навремето. За истинските аристократи по душа – показността е примитивен нагон на примитивни хора.

Разбира се, новоричите от бившия соц няма как да знаят за това, защото аристократичното у тях е генетично изкоренено, затова и „финесът” на Бенчо Бенчов и подобните му опира до това, да покаже, "колко много пари има" и да бъде ВИНАГИ афилииран с политическа власт – защото за българското парвеню властта е израз на легитимация на богатството им. Жалка, смешна, тъжна картинка...

*Татяна Кристи във фейсбук