Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За мен Русия е заплаха за България. Ние сме избрали да принадлежим към две международни организации, които са част от европейското и атлантическото пространство - това са НАТО и Европейският съюз.

През целия период на подготовка за влизане в Северноатлантическия пакт и ЕС и впослествие самото членство в тях България винаги е застъпвала позицията, че нашият дългосрочен интерес е свързан със сътрудничеството и партньорството между евро-атлантическите страни и Русия. И ние стриктно сме се придържали към тази позиция през целия период, който е почти четвърт век.

За съжаление по независещи от България причини и обстоятелства отношенията между Русия и партньорите на България от евро-атлантическото пространство непрекъснато се влошават. Причините са свързани с определени действия на Русия, които са в разрез не само с партньорските отношения, но и с международното право. Говорим за интервенцията в Грузия през 2008 г. и тази в Украйна през 2014 г.

Русия през последните години води интензивна пропагандна кампания с интензитета на хибридна война в българското публично пространство, стараейки се да делегитимира и да разклати позициите на България и като член на евро-атлантическия и на Европейския съюз.

Русия също така поддържа политика на нарастващо международно напрежение в Черно море и други региони, които са непосредствено съседни на България.
Поради тези причини може със сигурност да се каже, че Русия на практика се явява както пряко, така и косвено предизвикателство за българската национална сигурност, за нейната стабилност и нейното членство в съюзите.