Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ново начало: Найденова и нейните скъпи ученици на 15-и септември тази година. СНИМКА: Фейсбук
Ново начало: Найденова и нейните скъпи ученици на 15-и септември тази година. СНИМКА: Фейсбук

l Правда Найденова пленява петокласниците с отдаденост

l Не подновяват договора й, а родителите откриват друга класна стая за нея и децата си

l “Трябва да съм луд да не я приема”, казва директорът на 128-о СУ

"Математическа паралелка с класен ръководител си търси училище."

Тази шеговита хрумка в повратен момент се оказва уникална идея за завършването на една невероятна история с хепи енд. Главен герой в нея е учителката по математика Правда Найденова. С любовта и отдадеността си към своята професия тя печели безрезервно сърцата на петокласниците от 125-о СУ "Боян Пенев" и техните родители.

Учениците избраха да последват своята класна, след като се наложи тя да си потърси ново работно място. И на тазгодишния 15 септември Найденова въведе в класната стая 18 от старите си възпитаници в ново училище - 128-о СУ "Алберт Айнщайн".

За този необикновен казус, който впечатли мнозина, разказа във фейсбук майката на един от настоящите вече шестокласници - Марина Вълевска.

"Когато вярваш в нещо, а накрая се окаже, че всичко е илюзия, когато се разочароваш от системата, когато видиш, че не можеш да я промениш или пребориш... Когато видиш, че не си сам в борбата... Накрая... резултатът е ново начало! На ново място със същите хора. С надежда и малко страх, но без грам съжаление", пише Вълевска.

Още щом се запознава с Правда Найденова, майката остава приятно изненадана и очарована от русокосата 30-годишна учителка. С времето вижда колко е отдадена на децата не само в клас, но и извън него. Класната организира екскурзии за петокласниците в планината през уикенда, подготвя ги извънредно за състезания и винаги е на разположение при нужда от тяхна страна. Следи стриктно успеха им не само по нейния предмет - математиката, но и по всички останали.

"На първата родителска среща тя ни каза: "Аз имам 27 служебни деца и 2 лични." И така се оказа наистина", спомня си Вълевска.

С наближаването на края на учебната година родителите разбират, че Правда Найденова няма постоянен договор, а временният й няма да бъде подновен. Така те веднага предприемат действия за справяне със ситуацията.

Срещат се с временно изпълняващия длъжността директор Венелина Николова и други членове на учителския колектив, но въпреки дългите дебати не се стига до желаната от родителите развръзка.

"Срещата започна в 18,30 и приключи в 21,30 - разказва афектираната тогава майка. - Три часа говорихме, спорихме и се опитвахме да разберем защо в днешно време един млад, способен, амбициозен, мотивиран, обичан учител е нежелан в едно известно като елитно училище. Смислен отговор не получихме.

Имаше зле скалъпени обвинения за несвършена работа, които ние отхвърлихме лесно с факти. Забравих да кажа, че си направихме труда да извадим постиженията на децата от състезанията по математика през изминалата година и резултатът беше три листа списък с имена, медали и грамоти."

Става ясно, че има обявен конкурс за учител по математика и информатика, на който Найденова може да кандидатства, ако пожелае.

"Знаехме кой ще спечели конкурса още преди да е протекъл, така и стана - млад учител, мъж, пожелаваме му успех в бъдещите начинания - обяснява Вълевска. - Родителската среща свърши и на нас ни стана ясно, че положението е "надежда всяка тука оставете". Не беше възможно г-жа Найденова и децата ни да продължат щастливото си и безгрижно съвместно съществуване на територията на 125-о училище."

Така на шега се ражда намерението за обявата: "Математическа паралелка с класен ръководител си търси училище", която с днешна дата се оказва страхотна идея. След един неуспешен опит родителите откриват 128-о СУ "Алберт Айнщайн" и се срещат с директора г-н Юлиян Плачков. Той ги изслушва и им отвръща, че вече е обявил конкурс за учител по математика. На него Найденова става и единствен кандидат.

"Г-н Плачков каза по време на една от поредните ни срещи: "Аз трябва да съм луд да не я приема... Следват я не един и двама родители... Ама вие сте двайсет! Значи има защо! - няма да забрави Вълевска. - Беше едно дъъълго училищно лято... Не мога да не кажа голямо благодаря на Правда Найденова, защото тя беше зад нас през цялото време - така както ние зад нея - и пое с желание и ентусиазъм това преместване и обучението и отглеждането на децата ни за следващите две години. Това е човек, който обича професията си, който успешно раздава знания на децата. Не знам с какво ги пленява, за да я обожават толкова, но знам, че докато го прави, ние, родителите, ще сме насреща за нея!"

Със същата отдаденост учителката вече е зад ново бюро. СНИМКА: Пиер Петров
Със същата отдаденост учителката вече е зад ново бюро. СНИМКА: Пиер Петров

"Браво на децата и техните родители!", "Вие сте изключителна жена и педагог" и "България има силна нужда от учители като вас!" са само част от одобрителните коментари по повод историята на Найденова.

Самата учителка на 15 септември също се обърна с приветливо пожелание към всички свои ученици и колеги.

"На слънчицата, които днес за първи път ще прекрачат прага на училищния двор, пожелавам да вървят с големи крачки по пътя на знанието и никога да не се спъват в него! На малко по-големите ученици пожелавам една учебна година, изпълнена със знания, само шестици и по-малко неизвинени отсъствия. На всички учители пожелавам здрави нерви, търпение и да работят с желание и любов. На добър час на всички! Успешна учебна година!"

В този случай Правдата наистина възтържествува.