Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подготвят още по-скандални правила във Фонда за лечение

Никой не иска да чуе експертите как да се прекрати сегашният абсурд - постоянни кадрили и източване на милиони

Заради ожесточена битка за 21 млн. лв. медицински лобита и болници рискуват живота на 1500 болни деца всяка година.

Сблъсъкът кой да вземе по-голям пай от тези пари е причината за постоянните кадрили във Фонда за лечение на деца. Най-често това става под претекста на сбъркания правилник за дейността, чрез който свободно се източват огромни суми в една или друга посока.

Именно те са причината на всеки 2-3 месеца поредният директор на фонда да бъде уволнен със скандал. При сегашния се стигна до абсурда дори министърът на здравеопазването проф. Николай Петров да обяви, че е пред нелепата дилема - дали да стане клиент на прокуратурата, или да спаси живота на дете.

"Причината за всичко това е в циничните правила на фонда - категорични са запознати. - Той като че ли е

създаден да обслужва лобита и болници, а не да се грижи за децата."

Уволнението на досегашния директор на фонда д-р Тинка Троева бе предизвикано от скандал, подобен на този с 6-годишния Байрям преди няколко месеца. Заради него бе отстранен бившият шеф Владимир Пилософ. Сега отново става въпрос за дете, което спешно се нуждае от трансплантация на черен дроб, а донор е неговата майка.

Първоначално то е изпратено в Германия за изследвания, но поради влошаване на състоянието му се налага спешна операция. Затова д-р Троева издава заповед да бъдат отпуснати незабавно 120 хил. евро.

Нелепото в случая е, че министърът ще наруши правилата, ако подпише необходимия формуляр S2. Другият му мотив да отстрани Троева е, че интервенцията не е извършена у нас, въпреки че специалисти за подобни случаи в България няма. Няма и трансплантолози, които да дадат становище за дете.

"Изпаднах в дилемата дали да се доверя на правната дирекция, която доказва, че има закононарушение и да рискувам живота на детето, или да дам разрешение с ясното съзнание, че пристъпвам закона", коментира проф. Петров.

Според министерството това заедно със системните нарушения на нормите на фонда от страна на д-р Троева са довели до отстраняването й.

Вероятно защото

самият министър попадна в клопката

на измислените от здравните чиновници абсурдни правила, разпореди да се подготвят нови.

Дали те ще заработят в полза на децата, или отново ще са като пещерата на Али Баба за медиците ни, тепърва ще видим.

"Подготвяните промени няма да доведат до положителни резултати за малките - споделя пред "168 часа" Красимира Величкова, бивш член на обществения съвет и част от проекта за промяна на правилата. - Те засягат второстепенни по значение аспекти в работата на фонда, докато основните - бързият достъп до лечение, облекчаване на процедурите, обективност при изготвяне на експертните становища, публичност и прозрачност на работата на фонда - остават незасегнати и некоригирани."

По думите й от 2012 г. тя и няколко членове на обществения съвет са изпращали многократно предложения за промяна на правилата до министерството, но без резултат.

Според Красимира с новия правилник основните проблеми остават и проектът е лишен от всякакъв смисъл. В становището си до министерството тя е категорична, че трябва да се променят няколко точки. Първо, заплащането на медицинските изделия, необходими за операциите, да премине от Фонда към Здравната каса, като това става по клинични пътеки. В момента фирми директно лобират и предоставят материалите си на фонда. Като често максимално надуват цените. Второ, трябва да отпадне забраната, наложена от Тинка Троева, членовете на обществения съвет да говорят пред медиите. При подобно затъмнение

могат да се правят всякакви абсурдни сделки

в ущърб на болните деца. Сега работната група предлага всички членове на обществения съвет, които изнасят данни за фонда, да бъдат освобождавани от министъра.

Третият проблем засяга децата, чиито операции ще се извършват в частни болници. "След промените в правилника през 2016 год. тези пациенти бяха лишени от финансиране, което представлява дискриминация", категорична е Величкова.

Според нея сегашният проект предвижда в срок от 3 месеца след влизане в сила на правилника фондът да обяви процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на медицински изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, но не урежда статута на децата, които ще получат лечение в частни болници, до приключването на обществената поръчка.

Тоест тежко болни деца ще трябва да чакат да свърши тази процедура, евентуално ако има обжалване, и ако тогава все още състоянието им позволява, ще получат лечение. Освен тези неизяснени проблеми на дневен ред излиза и формулярът S2, който предизвика поредния трус.

"Според експерти и юристи на МЗ издаването му от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка. Министърът издава S2, а уволнената е д-р Троева", категорична е Величкова.

На същото мнение е и журналистът от БНТ Мария Чернева, член на обществения съвет, която също изпраща становище до министерството и в него заявява, че нито едно от предложените промени не подобрява организацията и дейността на фонда

"Проблемът всеки път е един и същ - споделя пред "168 часа" Мария Чернева. - Защо гледат на фонда като на чуждо тяло? Когато нещо не върви, те вместо да се намесят и да ни помогнат, ни дават на прокуратурата. С това показват, че самата тяхна политика не върви."

Доказателство за това са

постоянните сигнали на родители за забавяния

и проблеми, с които буквално се застрашава животът на децата им.

"Потърси ме семейство за помощ, което е подало заявление във фонда на 27 април - възмущава се Красимира Величкова. - По правило до един месец трябва да бъде взето решение по случая. Вие сами можете да сметнете колко време е минало оттогава." Всъщност е допуснато закъснение от половин година, при това когато се касае за болно дете.

Новият правилник трябва да влезе в сила до 90 дни. Но ако нищо не се промени, новоназначената директорка д-р Мариета Райкова едва ли ще оцелее на поста и няколко месеца. А дали ще е в полза на децата, или отново ще облагодетелства болници и лобита, тепърва ще разберем.