Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Aко кажем, че хората ценят глухарчето, ще бъде не просто силно преувеличено. Те яростно го изскубват от дворовете и градините си. Медицината обаче откри много ползи за човешкото здраве от този плевел.

Корените му помагат на тялото да разгражда мазнините, стимулират черния дроб и изхвърлянето на токсини. Освен това глухарчето е билка, с която лекуват болести на черния дроб, бъбреците и далака. То е богато на фолати, магнезий, фосфор, мед, калций, желязо, калий и манган, а също на витамини А, С, Е, К и В6, тиамин и рибофлавин.

Новото е, че глухарчето помага и срещу рак. Интересът към това негово свойство се събужда в САЩ, когато 72-годишният Джон Дикарло казва на своя лекар, че се е излекувал от рак, пиейки чай от корени на глухарче. Той е бил приет в болница за първи път 3 години по-рано с диагноза левкемия. Болестта не се повлияла от агресивна терапия с лекарства и той е изписан, за да изкара последните си дни сред своите близки.

Но в клиниката му казали да опита с чая. 4 месеца по-късно той е в ремисия и вече трета година ракът му не се връща. Случай, подобен на този с Дикарло, привлича вниманието на учени от университета в Уиндзор, Канада. Не всички там обаче го приемат с ентусиазъм. Д-р Сиярам Пандей, който е биохимик, изобщо не е убеден в лечебните свойства на глухарчето.

“Гледах на това с голям песимизъм - казва той. - Двама души не са достатъчни за научна значимост, но... С изненада и за самия мен се оказа, че проста отвара от корени на глухарче има доста добър ефект срещу туморните клетки. Във всичките ни 9 кръвни проби тя унищожаваше раковите клетки. В рамките на 48 часа над 70% от тези клетки изчезнаха. Ако бяхме държали пробите по-дълго, щяха да се прочистят изцяло, такава е нашата прогноза.”

Засега глухарчето се оказва ефикасно срещу рак на панкреаса, на дебелото черво и срещу кожен меланом. То си съперничи с таксола, едно от най-използваните лекарства при химиотерапия. Но за разлика от него глухарчето атакува рака избирателно, без да уврежда други клетки.

“В сравнение с таксола то е 100 пъти по-добро, в смисъл че токсичността му е по-ниска. Таксолът е ужасен. Той е силно токсичен за нормалните клетки и няма избирателно действие срещу туморните. Затова съсипва имунитета, причинява косопад и другите ужасни ефекти.”

Според д-р Пандей действието на глухарчето се дължи на силните антиоксиданти в корените му. А способността му да се насочва само към раковите клетки, и то бързо, го превръща в ценно средство за химиотерапия.

Следващата стъпка

30 души са изявили желание да участват в клинично изследване на глухарчето в медицинския център на университета в Уиндзор. Всички те са в последен стадий на различни видове рак на кръвта, сред които лимфом и левкемия.

“Резултатът от нашето изследване с тези хора ще валидира глухарчето в клиничната практика”, смята д-р Пандей. Първата му фаза вече е в ход. При нея трябва да се определи и оптималната доза за лечение, за да не се прекалява с корените на билката.

“Много сме развълнувани, тъй като това е съвсем прост природен екстракт. Все едно си купуваш зеленчуци от магазина и ги сготвяш - толкова е просто. Не използваме никакви химикали”, обясни медикът.