Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брендо в съда СНИМКА: АРХИВ
Брендо в съда СНИМКА: АРХИВ

Касационният съд в Рим е отхвърлил обжалването на Евелин Николов Банев-Брендо на присъдата от 20 години затвор за наркотрафик, издадена му от Апелативния съд в Милано.

До няколко дни трябва да бъде публикувана мотивацията на решението на Върховния съд, след което присъдата на Брендо става ефективна.

“24 часа” направи справка в регистрите на Касационния съд в Рим, от която се вижда, че на 8 юни т.г. на негово заседание е било отхвърлено обжалването на Банев, направено чрез адвоката му Карло дела Ведова. Банев трябва да плати и разноските по делото.

По закон мотивацията на съдиите трябва да се депозира и публикува до три месеца от издаването ѝ. Веднага щом стане това, тя се превръща в ефективна и осъденият трябва да я изтърпи.

На въпрос на “24 часа” към адвоката на българина Ведова къде ще бъде изтърпяна, той отговори, че това трябва да стане в Италия. Адвокатът допълни, че

не знае къде

се намира

Банев в момента

Как се стигна до окончателната 20-годишна присъда на Банев в Италия?

През юли 2013 г. Брендо беше осъден на 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера “Кокаинови крале”.

Присъдата беше потвърдена на втора инстанция от Апелативния съд в Милано година по-късно.

Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред Касационния съд в Рим. През септември 2015 г. върховните съдии отмениха присъдата на Брендо и я върнаха за доразглеждане в друга секция на Апелативния съд в Милано. Присъдите на останалите съдружници на Брендо от аферата “Кокаинови крале” обаче бяха изцяло потвърдени от Касационния съд.

На 21 март 2016 г. Апелативният съд на Милано потвърди 20 г. затвор за Брендо.

През март 2017 г. той пак обжалва присъдата пред Върховния съд в Рим. 

Върховният съд в Рим СНИМКА: АВТОРЪТ
Върховният съд в Рим СНИМКА: АВТОРЪТ

На 8 юни 2017 г. беше отхвърлено обжалването и така присъдата е окончателна.

Отхвърляйки обжалването на Банев, Върховният съд на практика затвърждава 20-годишната присъда на Апелативния съд на Милано от 21 март 2016 г., чийто съдия докладчик беше Пиеро Гамакио.

В мотивацията си на 110 страници той успя да докаже, че Брендо е

бил шеф и инициатор

на организацията за

международен

трафик на кокаин,

че е вземал автономно оперативни решения и че е издавал заповеди на съдружниците си според нуждите на трафика. Въпреки че никъде в записите на подслушаните телефонни разговори между хората от организацията не фигурира гласът на Брендо, съдията доказа, че зад Дядото, както го наричали помежду си другите, се крие именно Евелин Банев.

Повратът в

съдебната одисея

на Брендо настъпи обаче, когато пред Апелативния съд в Милано се явиха като свидетели бивши негови съратници. Радослав Георгиев Атанасов, известен като Ради и шеф в миналото на групата на “овулаторите” (куриерите, поглъщали овули кокаин), свидетелства, че именно Банев е играл лидерска роля и че е финансирал операциите по пренасяне на кокаин чрез плавателни съдове от Латинска Америка.

Срещу Брендо в съда се обърна и италианецът Антонио Мелато, който в миналото е играл първостепенна роля в престъпната афера. Мелато също свидетелства, че Евелин Банев е финансирал кокаиновия внос и че съратниците му Матей Боев и Тинко Гарев имали задачата чрез самия Мелато да организират пратките чрез лодки, а след това и разтоварването им.

Според Мелато Банев имал винаги последната дума по стратегията при транспортирането на дрогата в открито море. Мелато каза още, че разбрал от Гарев, че паричните наличности на Брендо се намирали в Швейцария.