Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абдулай Коне твърди, че за последно ходил в Африка преди 17 г. СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Абдулай Коне твърди, че за последно ходил в Африка преди 17 г. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Градският съд в София: Ако бяхме поискали повече информация за Абдулай Коне от Того, делото за екстрадицията щеше да се забави

Котдивоарецът с финландско гражданство Абдулай Коне, който е първият заловен у нас член на хакерската група “Анонимните”, е отлетял за Финландия в четвъртък.

Коне е издирван от Интерпол по искане на Того от 2014 г., защото е осъден на 3 г. затвор за атаки срещу компютри на ключови ведомства в западноафриканската държава. В присъдата се твърди, че престъплението е от 2013 г. и тогава Коне е бил част от престъпна банда.

Забраната му да напуска България е била отменена в края на август от Софийския градски съд, въпреки че делото за екстрадицията му не е приключило окончателно. Решението на съда не е оспорено и от прокурор.

Сагата “Коне” започва в средата на юли. За първи път финландецът се сблъсква с българските власти на летище Варна на 7 юли, когато е окован с белезници. Той е бил в морската ни столица заедно с

жена си и 4-те

им деца на

почивка

32 дни прекарва зад решетките на варненския затвор. Пуснат е на 18 август, тъй като Того се забавило с документите за екстрадицията му.

Делото за екстрадицията на финландеца продължава на 12 октомври в Софийския апелативен съд.
Делото за екстрадицията на финландеца продължава на 12 октомври в Софийския апелативен съд.
На 19 август обаче книжата пристигнали и в 14,30 ч Коне бил върнат обратно в килията от летището в София. От Того изпратили на българските прокурори искане за екстрадицията му от апелативния съд в столицата Ломе, заповед за задържане от 2014 г. и копие от осъдителната присъда.

Градската прокуратура иска постоянното задържане на Коне от съда. 2 инстанции обаче го оставят без мярка за неотклонение, защото не са убедени дали самоличността на задържания съвпада с търсения от Того. Тогава от прокуратурата налагат забрана на финландеца да напуска България. Причината - делото за екстрадицията му тепърва ще се решава.

На 28 август градският съд в София отказва да го предаде на властите в Ломе. Съдия Веселина Ставрева пише в решението си, че в изпратените документи от Того

липсвали

подробности за

личните данни на

издирвания

- акт за раждане, ЕГН, имена на родители, през коя година Коне е напуснал Того и други.

“Допълнителното изискване на информация от Того ще доведе до съществено забавяне на производството, при положение че това е второ задържане на финландския гражданин. С други думи, ако Того разполагаше с повече надеждни данни за Коне, същите е било възможно да бъдат представени за 2 месеца от първоначалното му задържане”, заключава съдийката.

Тя не иска от африканската страна да изпратят дори и негови снимки и отпечатъци.

В мотивите на съда пише още, че от Того нямало информация дали компютърното престъпление, за което е осъден Коне, е извършено на място, или по интернет.

Според журналисти, които следят събитията в Африка, в Того държавна диктатура няма от няколко години. Не всеки, който е задържан и обвинен, ще бъде задължително осъден.

Магистратите

в Того четат и

оправдателни

присъди,

разказаха те.

“Логично е искането на африканската държава да бъде отправено до Финландия, чийто гражданин е Коне, а не до държава, в която той пребивава във връзка с почивката си”, обобщава отказа си за екстрадиция Софийският градски съд.

В сряда делото продължи пред апелативния съд. Коне пристигна в Съдебната палата заедно с адвокатката си Биляна Коцакова. Съдиите Карамфила Тодорова, Пламен Дацов и Иван Стойчев изпратиха серия от искания до Того, с които да се уверят дали заловеният у нас е наистина търсеният от чуждата държава. Очаква се документите да бъдат изпратени до 12 октомври, за когато е обявено следващото заседание. Прокурорът обаче не поиска от апелативните съдии да наложат забрана на Коне да пътува в чужбина.

Ако тогава той не се върне в България, делото за екстрадицията му ще приключи безславно. Съдът е задължен да го прекрати, тъй като няма право да го иска от родината му Финландия.

Според адвокатката на Коне той е можело да отлети за Хелзинки още в началото на месеца. “Той обаче избра да остане и да се яви пред апелативния съд”, каза пред “24 часа” Коцакова. “В четвъртък той излетя за Финландия през Париж.

Френските

полицаи се

разсмели на

случилото

му се у нас,

след като той им разказал, че бил погрешка задържан по искане на Того”, добави адвокатката му. (Повече за позицията ѝ по делото виж долу - б.а.)

Тя уточни, че клиентът ѝ, докато бил в България, изпратил писмо до главния прокурор на Финландия, с което настоявал да бъде разследван по случая с Того. Обвинителите обаче отказали да образуват дело срещу него, тъй като не разполагали с доказателства.

Адвокат: Коне искаше да живее в България

Абдулай Коне искаше да остане да живее в България, ако не беше се случила цялата сага със задържането му. Той пази много хубави спомени от нашата страна”, заяви пред “24 часа” адвокатката му Биляна Коцакова.

“Заварих го в мното тежко състояние в затвора във Варна. Той за първи път попада в килия. Изглеждаше зле”, обясни още юристката.

Според нея роденият през 1980 г. в Кот д' Ивоар Коне е невинен и търсеният от Того чрез Интерпол е лейтенант от тамошната армия. “Името Абдулай Коне е толкова срещано в Африка, колкото у нас Иван Петров”, коментира Коцакова.

Коне ѝ разказвал, че не е ходил в Африка от 17 г. Того изобщо не бил посещавал.

“Анонимните” или явните, нека Финландия да реши сама дали да даде Коне на Того. Доколкото знам, властите в Хелзинки са били сезирани за случая през 2016 г. Поискали са повече информация за издирвания, но днес нищо не са получили. Разбихме си главата в бетон с този случай”, каза адвокатката.

Тя смята, че решението на първоинстанционния съд е справедливо, и се чуди защо прокуратурата и МВР не са поискали снимки и отпечатъци и чак сега това се правело от апелативния съд в София.

Във Финландия Коне учел магистратура в Хелзинкския университет. Преди време работел в сферата на образованието.