Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абдулай Коне твърди, че за последно ходил в Африка преди 17 г. СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Абдулай Коне твърди, че за последно ходил в Африка преди 17 г. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Котдивоарецът с финландско гражданство Абдулай Коне е първият заловен у нас член на хакерската група “Анонимните”. Той е издирван от Интерпол по искане на Того от 2014 г. заради присъда от 3 г. затвор за атаки срещу компютри на ключови ведомства в африканската държава, научи “24 часа”.

Коне бе задържан у нас на 7 юли на летище Варна. Той почивал в града с жена си и 4-те им деца. На 18 август чужденецът е пуснат, тъй като от Того се забавили с документите за екстрадиция. Те дошли ден по-късно, когато Коне бил повторно задържан на летището в София.

Градският съд в София отказва да го предаде на властите в Ломе. Причината - самоличността му не била установена. Името на издирвания може да е съвпадение с това на друг, пише съдията докладчик Веселина Ставрева. Тя обаче не събира доказателства, за да се увери дали това е вярно. Не иска от Того осъдителната присъда на Коне, както и негови снимки и отпечатъци.

“Логично е искането на Того да бъде отправено до Финландия, чийто гражданин е Коне, а не до държава, в която той пребивава във връзка с почивката си”, заключава съдийката.

Освен това сваля забраната му да напуска България, въпреки че делото не е приключило окончателно.

То продължи вчера в Софийския апелативен съд след протест на прокуратурата.

Коне, който е роден през 1980 г., твърди, че последно ходил в Африка преди 17 г. “Името Абдулай Коне е много често срещано, нещо като Иван Петров в България”, твърди адвокатката му Биляна Коцакова.