Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големите играчи Русия и Китай горят за световното, но има опасност вдигането на тежести да отпадне от олимпийските игри.

Поредният голям допинг скандал в щангите може веднъж завинаги да изтрие спорта от лицето на земята. Замесени са десетина страни с традиции в тежката атлетика. Голямата новина е, че този път България не фигурира в списъка с виновниците. За което си има конкретна причина.

След поредицата от допинг скандали с държавния ни тим по вдигане на тежести нашите се превърнаха в най-проверяваните тежкоатлети. Допинг ченгетата ги преследваха под дърво и камък, явно водени от принципа, че където е текло, пак ще тече.

Само дето ловците на провинили се спортисти явно твърде много се улисаха да ловят българи и пропуснаха да обърнат внимание на останалите фаворити в доста противоречивия спорт. А може и съвсем съзнателно да са си затваряли очите или са нямали необходимите технически оръжия, за да открият забранените субстанции в кръвта на спортистите.

Науката обаче напредва с гигантски крачки и ето че днес могат да се хванат допинг престъпления, които някога са изглеждали абсолютно недоказуеми. Точно това се случва в момента. Антидопинговата агенция отвори пробите на участниците в олимпийските игри в Пекин и Лондон през 2008 и 2012 г. Тогава те са били чисти като сълза, но със сегашните уреди и нови химически формули уж погребаните досиета излязоха на бял свят.

Информацията в тях е стряскаща. Водещите сили в щангите Русия и Китай са допингирали масово своите тежкоатлети. Същото са правили и в Казахстан, Беларус, Азербайджан, Армения, Украйна, Молдова и Турция. Главен герой в разразилия се скандал е казахстанецът Иля Илин, който е абсолютна звезда във вдигането на тежести. Илин спечели олимпийските титли в категория до 94 кг и в Пекин, и в Лондон. Сега става ясно, че е вкарвано забранено гориво в кръвта му, за да стане щангата по-лека на тренировки и по време на състезания. Разбира се, подобно несъответствие между реалните възможности и постигнатите резултати е опасно за живота, но кой ли се интересува от подробностите, когато дойде време за олимпиада.

Според досегашните резултати десет руснаци и също толкова казахстанци, състезавали се през въпросните години, са ползвали допинг. От проверените проби 49 са се оказали положителни, но по-стряскащото е, че 30 от спипаните са спечелили медали на двете олимпиади. Резултатите са окончателни, скандалът е огромен, а виновниците очакват присъдите си.

Очертава се жестока сеч, организирана от международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Босовете й са принудени да действат с твърда ръка, тъй като те на свой ред гледат със страх към надвисналите буреносни облаци.

Босът на IWF Атила Адамфи обеща всички виновни да бъдат изхвърлени от предстоящото световно първенство. И това е само началото. Най-провинилите се ще бъдат лишени от възможността да участват в състезания за период от 1 година. Но и това едва ли ще стигне, за да утихнат страстите.

В световния спорт вече открито се обсъжда възможността щангите да бъдат извадени от програмата на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Както вече стана дума, този спорт отдавна си е създал врагове заради опасните за здравето тренировки и неособено големия интерес на спортните фенове към него. За сметка на това допинг скандалите са кой от кой по-сочни.

Очевидно подплашени от възможността да бъдат заличени от лицето на земята, сегашните шефове на щангите правят всичко възможно да изчистят името на спорта пред света. Което едва ли ще е възможно на фона на разразилата се афера. И все пак босът Атила Адамфи прави каквото му е по силите.

"Ще наложим всички предвидени от правилника наказания, но само с тях няма да решим проблемите. Необходимо е да измислим система, която да откаже спортистите ни да взимат допинг. Не казвам, че ще е лесно, но сме длъжни да опитаме. Успехът ни в тази битка е гарантиран едва когато измислим начин да мотивираме нашите състезатели да постигат резултати без употребата на допинг", пожела си невъзможното Атила Адамфи.