Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът след абсурдна петорна експертиза: Няма психически вреди за момичетата.

Аргументите - учителят педофил бил мил с малките и негативните последици от скандала били за него, а не за тях.

Старши възпитател от училището в Дулово иска ново намаление на присъдата си, защото магистратите не взели под внимание смекчаващите вината му обстоятелства. Сред тях са данните от изследване на шест деца, с които той блудствал, но за жертвите на престъплението нямало никакви вредни последици.

През април 2015 г. директорката на СОУ “В. Левски” подава сигнал до отдел „Закрила на детето”, след като класни на няколко ученички й споделят притеснителна информация. Според нея Илиян Василев – старши възпитател в училището, е извършвал спорни действия с тях. Социалните започват проверка и установяват, че са налице данни за извършено престъпление. След това с казуса се заема прокуратурата.

Безспорно е установено че в периода от ноември 2014 г. до април 2015 г. Илиян Василев е извършвал блудствени действия с шест свои ученички. Момичетата са на възраст 10-12 г. Те посещавали дома му и вземали частни уроци по музика и пеене. Какво в действителност се е случвало?

Многократно през периода от половин година 52-годишният мъж извършвал действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на повече от две малолетни лица. Педагогът привличал към тялото си детето, прегръщал го, целувал го по устата, опипвал го по седалищните части с разтворена длан или с пръст, често го поставял на скута си или го стискал с краката си. На 11-и то придърпвал да седи в скута му. Друго целувал по врата.

Момиченцата очевидно осъзнавали нередността на случващото се и част от тях искали да прекратят “уроците” по музика и пеене. При всеки опит Василев успявал да внуши на родителите, че детето е много надарено и трябва да продължи с извънкласните занимания в дома му.

В условията на продължавано престъпление покрай блудствата с шестте деца педагогът пренесъл общуването с питомците си на ново ниво. През март той се сдобил чрез камера за видеонаблюдение с 4 клипа с порнографско съдържание. Героите в него изглеждат като ненавършили 18-годишна възраст. Дни по-късно създал група във фейсбук със заглавие “Приятели докрай”, където разпространявал снимки и видеа с порнографско съдържание. Участниците в тях са две деца на 11 години.

Съдебната сага 

В края на миналата година Силистренският окръжен съд определя наказание на възпитателя в размер на 8 г. лишаване от свобода и глоба 2000 лв. До присъдата се стига, след като Илиян Василев се е възползвал от съкратената съдебна процедура и е признал напълно вината си по всички повдигнати обвинения. Той твърди, че не желае разпит на потърпевшите деца, защото “ги щади” и се разкайва за стореното. Така се възползва от привилегията на закона и получава вместо 12 8 г. лишаване от свобода.

През март осъденият обжалва пред Варненския апелативен съд присъдата си, като иска по-малко наказание. Неочаквано апелативният прокурор в залата не поддържа искането на колегата си от Силистра за наказание от 10 г. затвор. В крайна сметка делото е върнато за ново разглеждане на друг съдебен състав в Силистра. Той определя наказание за блудство с 6 деца, държане и разпространение на порнографски материали с деца от 6 г. лишаване от свобода.

Същата в момента се обжалва за втори път пред Варненски, апелативен съд. Този път апелативният прокурор поддържа искането на колегата си от Силистра за налагане на наказание лишаване от свобода за 10 г.

При определяне на вида и размера на наказанието на Василев в мотивите си съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало. Както и интензитета на престъпното посегателство - липсата на физическа агресивност при осъществяване на блудствените действия и на физически и психически последици за пострадалите деца според заключението на комплексната съдебна петорна психиатрична експертиза и съгласието от страна на подсъдимия относно формата на съдебното производство, изключваща възможността за допълнително травмиране на пострадалите, установеното от съдебнопсихиатричната експертиза психическо разстройство у подсъдимия.

Спорът за тежестта на експертизите при присъдите

В превод на неспециализиран език съдът трябва още да намали наказанието за блудство с 6 деца, държане и разпространение на порнографски материали с деца, защото той не е осъждан, “бил е мил” с децата, за него са настъпили вредни последствия от престъпленията му, но за жертвите му няма никакви вредни последици.

Спорът за доказателствената тежест на експертизите и в българския правен мир, и в света, все още не е решен, разказа за “168 часа” магистрат, чието име по обясними причини ще спестим.

“В англосаксонската съдебна система, където решението се взема с гласуване на жури, подбрано от обикновени граждани, думата на експерта е изключително важна. В българската съдебна система не е така. Всеки съдебен състав сам решава доколко безспорна или коментируема е една експертиза. Във всеки случай тя не може да нарушава елементарната житейска логика, категоричен е магистратът. И допълни: трудно е да се заключи и категорично да се приеме, че за шест деца, обект на сексуално посегателство, не са настъпили никакви вредни психични последици. Това е още по-трудно, като се знае, че самите деца са искали да се преустановят “уроците” по музика и пеене.

От своя страна Илиян Василев, който на два пъти пред различни съдебни състави признава напълно вината си, заради което получава ниска присъда, е категоричен, че обвиненията срещу него са “нелепи и той държи да изчисти името си, след което да се върне на работа в училище”. Осъденият на първа инстанция поиска да бъде освободен от ареста с по-лека процесуална мярка за неотклонение заради “негативното отношение на съкилийниците му към него”. Съдът отхвърли това искане с указание да го отнесе към началника на затвора и в рамките на 30 дни ще се произнесе с решението си за присъда.

Дали в нея психичните неудобства на блудствалия с 6 деца и разпространяващ порно ще натежът над състоянието на жертвите, предстои да разберем.