Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Когато го попитах дали го е страх да изиграе Сталин, той отговори: "Не!"

Тази категорична заявка стои в началото на пътя към големия екран на филма "Диванът на Сталин" (Stalin's Coach) и дава тласък на френската актриса Фани Ардан да режисира третия си игрален кинопродукт. Чрез лентата тя успява да съчетае "любовта си към Русия и любовта си към Жерар".

В главната роля на Йосиф Висарионович Сталин влиза френската звезда с руско гражданство Жерар Депардийо.

Ардан признава, че целенасочено е търсила възможност отново да работи със своя сънародник, колега и близък приятел. По всичко личи, че между двамата има непреодолима професионална химия, която ги събира заедно в десетки ленти и театрални продукции.

"В последния ми филм "Натрапчиви ритми" (Cadences obstinees) Жерар имаше много кратка роля. За мен бе

такава радост да бъда с него на снимачната площадка,

че направих всичко възможно да преживеем още веднъж заедно създаването на един филм", разказва режисьорката.

Така тя започва да търси. И открива романа "Диванът на Сталин" на Жан-Даниел Балтас, върху който базира своята лента. Сюжетът се развива през 1950 г. и разказва историята на младия художник Данилов, в чийто персонаж се превъплъщава Пол Ами - известен с партньорството си с Катрин Деньов във филма "Тя остава".

Скулпторът получава възможността да се срещне и обсъди важна творческа задача със съветския лидер в тайна резиденция, където той е на почивка заедно с любовницата си Лидия. Измислената изгора на диктатора е изиграна от популярната френска актриса и съпруга на режисьора Роман Полански - Еманюел Сене.

По сценарий именно нейната героиня избира Данилов измежду много други художници за реализирането на изключително важен проект -

паметник на вожда, наречен Баща на народите.

Естествено, творецът трябва да бъде проверен обстойно от КГБ, а между другото настъпва изненадващ и опасен обрат, породен от неочакван роман между неподходящи хора.

Кинопоглед към абсолютната власт и нейните отношения с изкуството - това цели да нарисува с боите на седмото изкуство Фани Ардан. Но и филм, конструиран специално за Депардийо, който по нейните думи единствен може да пресъздаде персонаж като Сталин.

"Изпълнявам ролята на вожд, чийто образ е доста различен от този, който обикновено показват в книгите. Във филма Сталин осъзнава, че не само другите се страхуват от него, но и сам е започнал да се плаши от себе си. По мое мнение Фани Ардан като режисьор създаде нещо като филм опера - отначало се взема много висок тон, който се държи до финала", обяснява Депардийо.

В онзи момент, когато актьорът

стимулира поканата на своята приятелка

с категоричното си "не" на опасенията към ролята на диктатора, той е предупреден и за друго. Режисьорката не крие от него, че продукцията е нискобюджетна и навярно няма да получи хонорар за труда си пред камерата. Желанието му ни най-малко не се охлажда и той отвръща простичко: "Не се притеснявай."

"Аз не се страхувам от актьорите. Удоволствието с него е, че не знаеш накъде отиваш, оставяш се на неизвестното - признава Ардан. - С него сме в настоящия миг и тъй като Жерар е много фин, когато повтаряме даден кадър, няма нужда да му обяснявам защо. Той знае. Не мога да си представя живота без него. Когато съм с този човек, всичко ми е все едно: той ме кара да танцувам! Говорим, плачем, смеем се... Обичам свободата на мисълта му, независимия му дух, неговата прозорливост, щедрост, безспирния, просветен и наситен разговор, неговата бруталност и нежност. Той е птицата и дървото, на което птицата пее."

Фани Ардан
Фани Ардан

Костюмите за актьорите са предоставени от филмовото студио "Мосфилм", а само тези за Депардийо са ушити по поръчка във Франция. Ардан и художникът на лентата Мария Далушо държат на автентичността на униформата за звездата с руски паспорт. Затова специално за нейната изработка отиват в Москва, за да се докоснат до истинския мундир на Сталин. Единственото разминаване с оригиналните одежди е в размера - пригоден за формите на френския титан.

Снимките стартират в началото на 2016 г. в Португалия и именно заради това лентата се прожектира първо на големия екран в Лисабон. Продуцент на филма е френско-португалската компания Alfama films.

Премиерата на "Диванът на Сталин" у нас е на 29 септември.