Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Христов е обвинен за убийството на Никола Колев.
Кирил Христов е обвинен за убийството на Никола Колев.

Бизнесменът Кирил Христов може да се отърве с много лека присъда според юристи

Следствен експеримент също потвърди, че убийството на Никола Колев не е умишлено

Нова тройна съдебно-трасологична експертиза и следствен експеримент обръщат делото за убийство в Несебър миналата пролет.

На 17 април 2016 г. бе убит известният в града готвач Никола Колев. Той е застрелян от дългогодишния си приятел и работодател Кирил Христов, популярен сред местните като Киро Принца.

Принца е задържан ден след инцидента и срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство, за което законът предвижда дори доживотен затвор. Почти година и половина след убийството обаче окръжната прокуратура в Бургас промени обвинението срещу Христов. Преди броени дни прокуратурата го преквалифицира в

причиняване

на смърт по

непредпазливост, за което законът е доста по-снизходителен - предвиденото наказание е до 6 г. затвор.

Решението е на окръжната прокурорка Румяна Славова, а материалите вече са изпратени в районната прокуратура в Несебър. Оттам трябва да преценят ще възразят ли. Ако няма протест, делото ще бъде внесено в съда най-късно до месец, прогнозират юристи.  

Съсед недоумява, че готвачът Кольо си е отишъл по толкова нелеп начин.
Съсед недоумява, че готвачът Кольо си е отишъл по толкова нелеп начин.

До този обрат се стига, след като с постановление на апелативната прокуратура в Бургас делото е върнато за допълнително разследване. Тогава е назначена повторна тройна съдебно-трасологична експертиза, която се извършва от специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика в София, научи “24 часа”.

“Столични експерти направиха и следствен експеримент, при който се установи, че събитието е настъпило при непредпазлива форма на вината. Станало е, когато Кирил Христов, който е левичар, е затварял предната дясна врата на автомобил с лявата си ръка, след като пострадалият Никола Колев вече се е бил качил на задната седалка.

При това затваряне Кирил вече е държал пистолета с лявата си ръка и при съприкосновението на ръката с ръба на колонката, която разделя предна и задна врата, е произведен изстрел през отворения прозорец на задната дясна врата.

Това го потвърди и следственият експеримент. “Не е умишлено убийство. Макар че клиентът ми е бил длъжен, когато е бил с пистолет, да бъде внимателен. Нарушил е правилата за боравене с огнестрелно оръжие и по непредпазливост е причинил смъртта на пострадалия”, твърди защитникът на Христов адвокат Благой Потеров.

61-годишният бизнесмен Кирил Христов притежава ресторант в Стария град, а Колев е негов главен готвач. Свързва ги и над 20-годишно приятелство, затова драмата е огромна и за двете страни.

В нощта на 17 април Киро Принца е доста пиян. Цял ден се черпил в заведение край морето заедно с приятели, между които и столичният бизнесмен Пламен Копчев. В късния следобед компанията се преместила в ресторанта на Киро Принца в Стария Несебър, където вече бил готвачът Кольо.

Той се присъединил към компанията, мъжете играли карти, забавлявали се, докато в един момент подпийналият Киро Принца извадил законно притежаван пистолет и стрелял няколко пъти във въздуха.  

Мястото, където е убит готвачът Никола Колев
Мястото, където е убит готвачът Никола Колев

По-късно разследването ще установи 1,15 промила алкохол в кръвта му.

Когато късно през нощта главният готвач решил да си тръгва, се качил в колата на Копчев, паркирана пред заведението. Секунди по-късно проехтял изстрел, а куршумът се оказал фатален за 63-годишния майстор готвач. Инцидентът станал, когато домакинът Кирил изпращал гостите си до колата на Копчев.

Според аутопсията проектилът е влязъл отдясно в гърдите, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл отзад , странично вляво.

Раненият почти

от упор не е имал

никакъв шанс, смятат експерти.

Уплашени от станалото, Киро Христов и аверът му Копчев просват тялото на една от външните маси в двора на ресторанта.

Не е ясно дали в началото те също не са осъзнали, че Кольо е прострелян, но когато се обаждат на съпругата му Стоянка, твърдят, че мъжът ѝ е издъхнал от инфаркт. Тя пристига на място със синовете си и личната лекарка на готвача.

Джипито прави бърз преглед и потвърждава, че причина за смъртта е инфаркт. През това време Стоянка Колева остава в колата на сина си. Жената все пак не издържа и се доближава до тялото.

Инстинктивно го намества и прегръща. Повдига главата му и започва да го целува по бузите. Те са леденостудени.

Прегръщайки го,

жената притиска

безжизненото

тяло към себе си Тогава вижда, че през бялата покривка потичат капки кръв.

Капките стават все по-обилни, на плочките се образува локва. Точно в този момент до масата с тялото идва по-малкият му син Георги и вижда кръвта.

Оглежда се наоколо и забелязва, че по земята има разпръснати гилзи. Веднага звъни на полицията и за минути мястото почернява от патрулки. Пристига и оперативно-следствена група, личната лекарка на готвача е доведена отново на местопрестъплението.

“Когато са огледали тялото обстойно, са установили, че има дупка в гърба. Едва тогава осъзнах, че съпругът ми е убит.

Някой искаше в тъмното, където мъждукаше само една лампичка, да помисля, че той е починал от инфаркт, да го вземе катафалката и да ми го върнат в ковчег - да го погреба с мисълта, че си е отишъл от естествена смърт”, споделя дни след трагедията съпругата на убития.

“Съжалявам за всичко, което се случи, не съм искал да стане така”, казва през сълзи 61-годишният Кирил Христов в съда по време на дело за мярката му за неотклонение.

От магистратите той иска да го пуснат под домашен арест, изтъквайки, че страда от онкологично заболяване. Съвсем неочаквано при такива тежки криминални престъпления магистрати го пускат вкъщи под ключ, а след няколко месеца мярката му е сменeна с още по-лека - подписка.