Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун през 2013 г. пред хотел в луксозен ски курорт.
Ким Чен Ун през 2013 г. пред хотел в луксозен ски курорт.

Грозно наругал гаджето си, когато го помолило да остави цигарите. Сега притежава 60-метрова яхта, за която се предполага, че струва 5 млн. долара, а в гаража му - няколко бронирани мерцедеса.

Като тийнейджър севернокорейският лидер Ким Чен Ун обичал много да пее и да слуша песни на немски. Това разкриха негови учители от Швейцария, където той прекарва юношеските си години, съобщават британските вестници “Сън”, “Дейли мейл” и “Метро”.

33-годишният мъж, превърнал се днес в основното световно плашило, което не се съобразява с никакви международни норми и не престава да изстрелва ракети и да прави ядрени опити, учил в училище до Берн под името Пак Ун, като бил представян за син на служител в посолството на Пхенян. В същото училище учели по-големият му брат Ким Чен Чул и по-малката му сестра Ким Йо Чен.

Според бивш преподавател в училището “Либефелд-Щайнхьолцли” в Кьониц, южно от швейцарската столица Берн, Ким играел баскетбол и говорел добре немски с бернски акцент. Бъдещият севернокорейски лидер обичал също да припява на висок глас швейцарския хит от 1985 г. “Алпийска роза” на Поло Хофер. Хофер е популярен в страната си поп и рок певец и автор на 350 песни.

Никой не знае на каква точно възраст идва в Швейцария Ким Чен Ун, но се смята, че това е станало през 1991 г., когато той е 7-годишен. В училището край Берн той останал от 1998 до 2000 г. Преподавателите му

го описват като добре

интегриран,

старателен

и амбициозен. Съучениците му пък са запомнили страстта му към баскетбола и към професионалната американска лига NBA. Любимият му играч бил Майкъл Джордан от “Чикаго булс”. Това обяснява защо севернокорейският лидер допусна толкова близо до себе си съекипника на Джордан Денис Родман.

Според изследовател, работил за южнокорейското разузнаване, привилегированият тийнейджър показвал дивия си и необуздан нрав отрано. Южнокорейските агенти вероятно са подслушвали телефона му, защото чули как 15-годишното момче крещи неистово на тогавашното си гадже. Причина била нейната молба да зареже цигарите, които започнал да пуши от 12-годишен.

Изключително грубият начин, по който реагирал ученикът, като ѝ казал да си затваря устата, бил направо шокиращ. Южнокорейският експерт Нам Сун Уок, който разкри случая, твърди, че още тогава е усетил, че нещата ще се усложнят много, когато младежът порасне. Според него единственият начин Ким Чен Ун да бъде спрян, е като бъде ликвидиран.

Малко от учителите на Ким Чен Ун решили да проговорят за ранните му години, като повечето го направили анонимно, пише в. “Сън”. Снимките му от това време също за изключителна рядкост.

Менторът на Ким в Берн бил Ри Су Йон, 77-годишният бивш посланик на Пхенян в Швейцария. Той уреждал всички детайли около всекидневието на височайшия син на Ким Чен Ир, включително квартирата и сигурността му. Докато бил в Кьониц, бъдещият лидер живеел в апартамент в центъра на града близо до дома на швейцарския винопроизводител Доналд Хес.

На училище ходел

без ескорт,

макар да има информации, че бил закрилян от ученик от горните класове, вероятно таен бодигард.

След 22 г. като посланик Ри Су Йон става външен министър на Северна Корея - пост, който заема до миналата година. Ким Чен Ун продължавал да бъде близък с него и да се съветва по различни въпроси. Швейцарски медии дори го описват като втори баща на бъдещия властник.

Кога Ким Чен Ун се е върнал в Северна Корея, също остава загадка, но се предполага, че това се е случило някъде между 2000 и 2002 г.

Междувременно излязоха подробности и за имуществото на севернокорейския вожд, който

харчи без сметка

за луксозната си

60-метрова яхта,

за островни партита със скъпо шампанско и за любимото си швейцарско сирене. Островът, където Ким обича да отдъхва и да празнува, е нареченСевернокорейската Ибиса.

Там са построени луксозни вили за гостите и истински палат за самия домакин. Компаниите купонджии, сред които е бил и бившата американска баскетболна звезда Денис Родман,

са угощавани с

омари, шампанско,

телешки котлети, френски и швейцарски сирена, вино, уиски и бренди. По думите на Родман около Ким Чен Ун непрекъснато имало група от около 50-60 човека, които пиели коктейли и се усмихвали непрекъснато.

През 2012 г. медии писаха, че лидерът е пристрастен към ементала от годините си в Швейцария и на това се дължи неговото не особено добро здраве и закръглената му фигура. Когато през 2014 г. той се появи с бастун и накуцваше, бе изказано предположение, че

е болен от подагра

заради преяждане

с ементал

Твърди се също, че яхтата му струва най-малко 5 млн. долара и че в гаража му има няколко бронирани мерцедеса. Построеният за приятелите му ски курорт Масикрьон също е мечта на Ким Чен Ун още от времето, прекарано в Швейцария и е правен по тамошен тертип.

Пхенян финансира екстравагантния стил на живот на лидера си с нелегални хакерски операции срещу банки, продажба на оръжие и наркотици и търговия със застрашени животински видове, посочват медии в САЩ и Австралия. Същите тези пари били използвани, за да затвърдят властта на Ким Чен Ун, за извършването на шестте ядрени теста и за все по-агресивната ракетна програма на страната. Доклад на изследователския център на американския Конгрес твърди през 2008 г., че от нелегална дейност Пхенян си докарва годишно между 500 млн. и 1 млрд. долара. Документ на ООН от 2014 г. сочи, че страната

е купила през 2012 г.

луксозни стоки за

645 млн. долара

В същото време повечето севернокорейци печелят под 3 долара на ден. “Когато пиете текила, това е най-хубавата текила. Всичко, което искате, е най-доброто”, казва Денис Родман.

Ким Чен Ун пое лидерството на Северна Корея, макар да е най-младият от синовете на Ким Чен Ир. Най-големият син Ким Чен Нам, който бе убит в Малайзия през февруари със сигурност не без благословията на властния си роднина, губи доверието на баща си, след като опитва да влезе с фалшив паспорт в Япония през 2001 г., за да посети Дисниленд. Средният брат Ким Чен Чул пък развива излишък от женски хормони след автомобилна катастрофа и също е отстранен от властта.

Господарят от Пхенян е женен за Ри Сол Джу и според някои непроверени сведения вече има три деца, като полът на най-малкото не е ясен. Знае се обаче кой ще наследи диктаторския му режим - това е най-голямото от децата на Ким Чен Ун, което е момче и се роди през 2010 г. 

Факсимиле от в. "Метро" със снимка на Ким Чен Ун от времето на ученическите му години в Швейцария
Факсимиле от в. "Метро" със снимка на Ким Чен Ун от времето на ученическите му години в Швейцария
Лидерът на кон на неизвестно място през 2012 г. Кадърът е част от документален филм за рождения му ден.
Лидерът на кон на неизвестно място през 2012 г. Кадърът е част от документален филм за рождения му ден.
Със съпругата си Ри Сол Джу, която се появява рядко, но е облечена почти винаги по европейски.
Със съпругата си Ри Сол Джу, която се появява рядко, но е облечена почти винаги по европейски.