Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията действаше перфектно. Този случай е звънец за институциите и обществото, казва Николай Неклеевич

“Имам три деца и не искам да попадат в подобна ситуация. Случката с мароканеца в метрото е тревожен звънец за всички институции и обществото. Българи, бъдете нащрек! Действайте, а не се страхувайте! Намесвайте се, когато видите несправедливост”.

Това казва 53-годишният Николай Неклеевич от София, който на 1 септември спаси млад мъж секунди преди мароканец да го прободе с нож, като обезвреди нападателя.

Неклеевич е с руско потекло, но е българин. Развива бизнес, но с удоволствие ползва метрото, за да не попада в задръствания. Дядо му е бил офицер от Бялата гвардия и през 1918 г. остава да живее в София. Тук през 1935 г. се ражда и баща му, после и той. Има бизнес и 3 дъщери, с които се гордее.

По обяд на 1 септември Николай се качва в метрото от станцията в кв. “Дружба”. Срещу него на тройна седалка седят мъж с куфар и жена. На “Младост” във вагона влиза висок мургав мъж от Мароко. Сяда между мъжа и жената срещу Николай.

“Веднага след това започна да говори на висок тон. Бил от Мароко, знаел 6 езика. Българският бил най-труден за учене, по-сложен дори от руския. Хората около него не издържаха и станаха. Отдалечиха се. Тогава мароканецът започна да вика на развален български:

Има ли мъже

да се изправят

срещу мен

След това го повтори на развален английски”, разказа Неклеевич пред “24 часа”.

Нахалният мароканец обаче не спира дотук. Следва тирада как България е мафиотска държава, после крещи, че българите са мишки.

“Едва се сдържах да не го смачкам заради тези думи, но имах среща и не трябваше да закъснявам. На станция “Стадион Васил Левски” се качи младеж със слушалки, но явно и силната музика не успяваше да заглуши виковете на арабина. Когато влакът тръгна от спирка “Сердика”, младежът със слушалките му каза да спре да вика. Тогава арабинът го напсува на майка и изкрещя: “Малко са ви били на българите 500 години турско робство”, възмущава се Николай. След последната реплика на натрапника младежът със слушалките казва, че ако продължи, ще го свали от влака. В този момент, с отработено движение мароканецът вади сгъваем нож от чантата си с лявата ръка. Слага я зад гърба си и тръгва към момчето. В същия момент слага дясната ръка зад гърба си и отваря ножа. Действието се развива за секунди. Нападателят обаче още не предполага какво ще му се случи.

“Когато видях, че тръгва с ножа, скочих от седалката и му направих подсечка. Ударих го силно в гърба. Той се строполи по корем и изпусна ножа.

Стъпих с крак

върху гърба му,

за да го

обездвижа

Казах на младежа да се обади по уредбата на машиниста, за да извика полиция на следващата станция. В този момент нападателят пак посегна към ножа, който избих с крак от ръката му. Другите пътници просто не разбраха какво става”, продължава с историята Николай. Когато метрото спира, на вратата вече чакат полицаи.

“Пристигнаха за секунди и закопчаха мароканеца. Това ми направи силно впечатление. Действаха светкавично - както служителите на метрото, така и униформените. Обикновено сме свикнали да има негативизъм към действията им. Свършиха си работата блестящо - както на терен, така и в Трето районно управление, където отидохме за разпит”, допълва Неклеевич. Мароканецът е обвинен в хулиганство. Човекът, който го е обезвредил, обаче не е съгласен с това. Според него това е опит за убийство, защото нападателят със сигурност е щял да прободе нищо неподозиращия младеж.

“Не е нормално в България на публично място да се случват подобни неща, без значение кой етнос ги извършва. В Унгария мигрант, хвърлил камък по полицай, влезе зад решетките за 10 години. У нас трябва да се действа по същия начин”, казва героят от метрото.

Когато Николай се запознава с младежа, когото е спасил, разбира, че се казва Емил и е пътувал към баба си и дядо си. Имал рожден ден три дни по-рано и щял да ги почерпи.

“Той им се обади от районното управление, докато давахме показания. Ами ако им се беше обадил от болницата или не дай Боже, въобще не се беше обадил?”, пали се Николай. Според него българите сме прекалено толерантни, а трябва да има граница, след която не бива да има компромиси.

“Някой е дошъл в България като мигрант или бежанец, държавата му помага, издържа го. И той, вместо да е благодарен, ни нарича мишки, интерпретира историята ни. Но не всички са такива, разбира се. Сред арабите има много свестни хора, както е при всички националности и етноси. Първите ми контакти с тях бяха през 1979 г. Баща ми работеше в Багдад, живях 3 месеца в град на 40 км оттам. Сприятелих се с много интелигентни хора. Познавам такива и тук - въпреки трудностите, с много работа издържат семействата си”, разсъждава Неклеевич. Категоричен е, че винаги ще се намеси в подобни ситуации, независимо от етноса и националността на нападателя. Правил го е и преди. Наскоро спасил момиче от двама нападатели. Около 11 вечерта на спирка на градския транспорт на бул. “Цариградско шосе” от тролей слиза младо момиче. След него тръгват двама и започват да я дърпат. Николай вижда това и следва екшън.

“Единият младеж беше по-едър от мен, другият - по-дребен. Естествено, че се намесих. Баща съм на 3 дъщери. Първо набих единия, след това започнах и другия. В това време първият стана и тръгна да бяга, но беше много бърз и не успях да го догоня”, разказва Николай и още веднъж призовава всички, които станат свидетели на престъпления, да се намесват, да се обаждат в полицията и да бъдат активни. Казва, че си струва да дава показания и в полицията, а после и в съда, за да има справедливост за извършителите на престъпления.

Точно 2 дни преди инцидента в метрото е отвлечен 25-годишният Адриан Златков, с чийто баща Тони Златков Николай Неклеевич е бил съдружник от 2011 до 2015 г. във фирмата “НТТ Трейд”. Сега дружеството е собственост единствено на похитения мъж. Николай обаче не е словоохотлив за него, както и за баща му: “Адриан и баща му Тони са много свестни мъже. Това, което се случи, е голяма трагедия, също толкова недопустимо, колкото и случката в метрото.

Не трябва да

има такива

престъпления,

ако искаме да

сме нормална

държава

Моля се за момчето, надявам се всичко да приключи положително час по-скоро. Тони Златков е изключително коректен, успял човек, но е работил много за това. В това, което се пише за него в медиите, има ненужно злорадство и преекспониране, не разбирам защо.”