Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата на семейството Снимка: Авторът
Къщата на семейството Снимка: Авторът

11-годишно момче от Стрелча почина на място след като се простреля в главата с ловната пушка на баща си, съобщи за "24 часа" окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Тежкият инцидент е станал малко след 17ч. в понеделник в дома на родителите на детето. Момченцето е открито от майка си, която се прибрала от работа и открила сина си в спалнята на втория етаж на къщата. Работи се по две версии за трагичния инцидент - нещастен случай и склоняване към самоубийство.

Винислав се е прострелял със законно притежаваната пушка "Иж"- 12 калибър, на баща си Сава Байков. Оръжието е било прибрано в каса, която е била заключена. Момчето е успяло да я отвори и да вземе оръжието. То само е заредило пушката с патрони за глигани - 13 нули. Големите сачми са отнесли половината от главата му, гледката е била потресаваща, обясниха разследващи. В момента на прострелването детето е било само в жилището. Звукът от изстрела е бил чут от чичото на момченцето.

В Стрелча бащата, чичото и дядото на детето са пословични ловци. И тримата имат пушки, които се съхранявали в каси. В рамките на разследването ще бъдат проследени контактите на детето в деня на трагедията, с кой, кога и за какво е разговаряло. От полицията не скриха, че проверяват и виртуалните контакти на Венислав в Интернет. Съществуват съмнения, че момчето е играло на виртуална игра, която приканва към самонараняване и самоубийство. Дали това е така обаче тепърва ще се установява.

Експертизи трябва да изяснят как детето се е простреляло с дългата ловна пушка и как е успяло да натисне спусъка при положение, че цевта е била насочена към главата му. Според експерти това е трудно и на практика невъзможно при случаен, умишлено непредизвикан изстрел. Жителите на Стрелча са шокирани от трагичния инцидент. Те споделят, че семейството на починалото момче е изключително скромно, сплотено и уважавано. Бащата Сава работи във фирма за безалкохолни напитки в Съединение, а майката в общинското БКС на Стрелча. Освен Винислав почерненото семейство има и дъщеря.