Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С ракетата над Япония и водородната бомба лидерът показа, че няма да повтори грешките на свалените диктатори.

Той е като хлапето от филма на Чарли Чаплин - чупи прозорци, за да печелят големите играчи.

В рамките само на седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун изигра майсторска партия шах с далечен прицел. От нея големите играчи в региона като САЩ, Китай и Русия ще спечелят милиарди, продавайки противоракетни комплекси и радари, а за малките като Япония, Южна Корея и останалия свят ще останат страховете и загубите от новото превъоръжаване.

Дни след като ракетата на Ким безпрепятствено прелетя над японския остров Хокайдо, от комунистическата страна обявиха, че са провели успешен експеримент с водородна бомба. За опита свидетелства и земетресението с магнитуд 6,3-та степен в района на полигона. Светът замръзна, когато бе съобщено, че опасният заряд може да бъде качен на междуконтинетална балистична ракета.

С този ход Ким Чен Ун показа, че освен добър физик е и доста нестандартен играч. Очевидно много по-умен и пресметлив от диктатори като Моамар Кадафи и Саддам Хюсеин.

С ходовете си от последните дни той показа на Запада, че е наясно с историята и никога няма да налапа въдица, на която виси стръв, поставена от САЩ.

Изстреляната ракета към японския остров бе знак, че той не възприема идеите на Белия дом за разоръжаване, защото това означава

собственоръчно да подпише смъртната си присъда

Също както Кадафи и Саддам Хюсеин, които бяха убедени от американците да покажат секретните си военни обекти, малко след което бяха влачени по улиците и убити по най-жесток начин.

Сега Ким Чен Ун показва, че добре е разчел тези сценарии и че няма да влезе в тях. Както и че диалогът на този етап за него изобщо не е опция.

Затова вместо да демонстрира готовност за сътрудничество, севернокорейският лидер ескалира заплахите си, уверявайки, че следващият удар може да е по американската военна база Гуам.

Разбира се, на пресметлив физик като него едва ли му хрумва да реализира подобна идея. Защото веднага след това на компютърния екран пред Ким Чен Ун ще светне надписът: Game over! Това ще означава край не само за него, но и за режима и за страната въобще.

Според различни оценки Северна Корея ще бъде тотално унищожена в рамките на часове с масирани въздушни атаки.

От тази гледна точка комунистическият лидер е далеч от подобен сценарий. В момента по всичко личи, че той блъфира, показвайки реални възможности за действие. Като разчита, че не само ще оцелее в световната покеригра, но и ще спечели максимума, осигурявайки си още дълги години във властта.

С ракетата над японския остров той даде знак, че без проблем може да достигне до Гуам, като същевременно тя бе насочена така, че да няма никакви щети. Тоест хем показа готовност, хем го направи по достатъчно безопасен начин, за да не уплаши Япония, която дори не задейства противоракетната си отбрана.

На фона на общата истерия бизнес нюхът на американския президент Доналд Тръмп отново сработи и той пръв се досети, че Ким Чен Ун го кани на преговори, вдигайки собствената си цена.

“Америка досега разговаряше със Северна Корея, бяхме принудени й изплащаме огромни суми от 25 години насам.

Преговорите не са отговорът”, написа в Туитър Тръмп. Той не уточни какви са тези пари, но “Тайм” пише, че вероятно това са $ 1,3 млрд. помощ във вид на храна и гориво от 1995 г. насам. По този начин очевидно президентът показва на Ким, че трябва да е по-скромен в претенциите си. Всъщност и той, и Тръмп разбират, че в случая всичко е бизнес и никой по никакъв начин не планира военни действия срещу другия.

US президентът вече е калкулирал, че Япония ще задели рекорден бюджет за отбрана от 48 млрд. долара, голяма част от който ще отиде в американските военни концерни. Правителството на Токио официално заяви, че иска

да монтира пълния вариант на противоракетния комплекс THAAD, който е с наземно базиране и служи за прихващане на ракети със среден обсег извън атмосферата. Ще инвестират във високоточни прихващачи за ракети, включително разположени на кораби, в нови радарни системи и системи за ранно откриване и предупреждение.

Големият пай от планирани покупки ще отиде в американските концерни, които нямат нищо против ескалацията на напрежението със Северна Корея.

Причината е, че освен от Япония, те ще спечелят и по линия на Южна Корея, където вече инсталираха THAAD, но частично, тъй като Китай предупреди, че ще наложи санкции, ако системата бъде монтирана на 100%. Вече близо година Сеул не смее да предприеме нищо, тъй като основният му търговски партньор е Поднебесната империя. Затова има предположения, че ще търси неофициално съдействие от Русия и Китай, за да повиши защитата на страната и да не дразни Пекин, който може да наложи санкции на южнокорейските фирми, ако правителството заложи на радари от САЩ.

В Белия дом печелят допълнително от ситуацията, тъй като благодарение на нея следват стратегията си да обградят Русия от всички възможни страни. Под претекста на заплахата от Ким Чен Ун те разполагат все повече и повече военни кораби около Корея, а следователно и до истинския им противник - Русия.

От тази гледна точка САЩ нямат никакъв интерес от разговори с Ким Чен Ун, с когото много лесно могат да се разберат, но нямат интерес от това – той по всякакъв начин показва, че иска единствено да не закачат режима му и да не му пречат на търговията с Китай, която в последните години бурно се разраства, повишавайки постепенно стандарта в страната.

Като се има предвид, че Пекин е основният партньор на малката страна, чийто дял в търговията варира до 90%, всяка идея за санкции може да доведе до колапс Северна Корея. Търговията й с Китай е в порядъка на 5,5 млрд. долара. Според Корейската търговско-инвестиционна агенция KOTRA 90% от потребителските стоки в страната идват от Поднебесната империя, както и 80% от енергоизточниците, а луксозните стоки предимно за елита ежегодно растат и вече се предполага, че са над 600 млн. долара годишно.

От друга страна, голяма част от износа на Северна Корея също е за Китай. Така че Ким ще направи всичко възможно търговският оборот да не пострада.

В това отношение ходът му с ракетата и заплахата с водородната бомба вероятно ще постигнат и тази цел. Всъщност умелото лавиране на севернокорееца засега му носи успех, въпросът е кога ще сбърка и кога някоя от големите страни ще има интерес да развали играта му.