Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страхувах се, че ще използват моята сексуалност, за да унищожат кариерата ми, изповядва се световният шампион Колин Джаксън.

Колин Джаксън постигна почти всичко в спортната си кариера. Два пъти стана световен шампион на 110 м с препятствия, четири пъти беше първенец на Стария континент и веднъж се окичи със среброто на олимпийски игри. На такава кариера само може да завидиш и да се опиташ да си представиш колко много щастие са донесли успехите на световноизвестния лекоатлет.

Дали Колин Джаксън наистина е бил щастлив през всичките тези години, в които постигна купища бляскави победи? Британецът силно ще се затрудни да даде категоричен отговор. Да, той беше голям шампион и между 1993 и 1995 г. постигна 44 поредни победи. Феновете го обожаваха, медиите го издигнаха на пиедестал. Всичко това не стигаше на световния шампион да живее в мир със себе си. Дълбоко пазена тайна тежеше на сърцето му. Лекоатлетът беше убеден, че ако се разчуе, всичко в живота му ще се срине с гръм и трясък.

Колин издържа невероятните 30 години, преди да обяви на света: "Аз съм гей." Каза го и му олекна, сякаш е изхвърлил скалата, която затискаше душата през всичките тези години. Светът прие сравнително равнодушно новината. 50-годишният Колин Джаксън много отдавна заряза активната спортна кариера и нямаше как такова признание да предизвика страхотна сензация. Световният шампион призна пред себе си, че е трябвало много по-рано да съобщи на света за своята хомосексуалност, а не да я превръща в толкова голям проблем. Всъщност Колин е на път да се разкрие още през 2006 г., когато британски таблоид излиза с новината, че един от най-обичаните спортисти на Острова е гей. По това време бивш партньор на Джаксън се полакомява за лесно изкараните пари и разкрива интимни подробности от партньорството си със световния шампион.

"Приех много тежко предателството на онзи човек. Едва ли е забогатял от онази история. По-скоро го беше направил, за да ме уязви. И постигна целта си. Най-тежко ми беше да кажа на родителите си. Повиках ги в кухнята, за да им съобщя, преди да го прочетат във вестника. Майка ми моментално усети, че нещо не е наред. После ме изслуша и заяви, че онези хора нямат никакво достойнство, за да напишат подобно нещо. Бяха на моя страна и това ми стигаше", спомня си Колин Джаксън.

През следващите години той прави всичко по силите си, за да отклони общественото внимание от своята сексуалност. Заел се е да прави сериозна кариера, след като напуска лекоатлетическата писта.

Тренира млади таланти, после се усъвършенства в спортния мениджмънт. Върхът в кариерното му издигане е поканата от Би Би Си да работи като спортен коментатор.

"Бях абсолютно убеден, че моята сексуалност ще се превърне в огромен проблем за кариерата ми. Представях си, че всички обсъждат какъв съм, а не какво мога. Докато се състезавах, страховете ми бяха още по-големи. Ужасявах се от мисълта, че съотборниците ми ще се отдръпнат от мен или ще ми се подиграват. Точно тези страхове ме принудиха почти 30 години да пазя тайна, която в крайна сметка не е нещо сензационно и няма да промени живота на хората. В моите очи обаче беше голямо и ме плашеше", чистосърдечно си признава Колин Джаксън.

Как реагираха колегите му, четете в хартиеното издание