Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Процедурата обаче не е подходяща за хора над 45 г.

Корекцията на зрението чрез лазер е бърз метод, при който дори в рамките на 15-20 минути се премахват диоптрите на пациента. В повечето клиники обещават положителен ефект при почти 98% от подложилите се на интервенцията, като се смята, че до 24 часа зрението е напълно избистрено.

Процедурата не е болезнена и не изисква пълна упойка, а се поставят само локални капки анестетици. При някои от видовете лазерна корекция след интервенцията има леки болки и усещане за дискомфорт, които изчезват до 7-20 дни, но при други от по-модерните методи възстановяването е без симптоми.

Средните цени на лазерната корекция вървят по 600-800 евро на око, но пациентите е необходимо да отделят средства и за множество изследвания. По-висока е цената и ако има наличие на някакъв допълнителен проблем освен късогледство или далекогледство. Специалисти поясняват, че в някои клиники може да има дори двойно по-високи цени, но това да е заради хирурзите или новото поколение апарати. Лекари препоръчват на пациентите да не се съблазняват от различни промоции или прекалено ниски цени, защото всичко под 500 евро (за едно око) може да е знак, че попадате на непрофесионален екип или на клиника, която разполага с по-стари апарати.

Съществуват няколко основни вида лазерна корекция на зрението – повърхностни (PRK, TransPRK, LASEK) и проникващи – LASIK. Те не могат да се делят на по-добри или не толкова добри, а просто са подходящи при различни показатели у пациента.

От специализираната очна клиника “Вижън” поясняват: “Повърхностните корекции изтъняват по-малко роговицата и са препоръчителни за хора с екстремно хоби или “силова” професия.

Възстановяването на окото е по-продължително, но оперираният може да се върне към физическо натоварване до 10 дена след корекцията без риск за очите.

При LASIK имаме “уау ефект” – моментален ефект. Ще виждате часове след корекцията, а до 3-4 дни ще се върнете към вашите делови занимания. Важното при LASIK е, че очите трябва да се пазят от неволно нараняване по-продължително време. Този вид операция не се препоръчва за очи с тънка роговица.

Съществува и хибридна корекция – Epi LASIK – тя е компромис за хора с тънка роговица и високи диоптри.”

PRK (фоторефрактивна кератектомия) представлява процедура, при която се отразява най-горният слой на роговицата, а при LASIK (лазерно асистирана инситу кератомилеза) се влияе на вътрешните слоеве.

По-често се използва процедурата LASIK, като чрез нея се оформя роговицата така, че да се даде възможност на светлината, влизаща в окото, да бъде правилно фокусирана върху ретината.

При LASIK се използва методът микрокератома, чрез който по механичен път се оформя роговично капаче, или по-новата за България технология – направа на капачето чрез фемтосекунден лазер. След това с помощта на ексимерен лазер се премахват наслоени количества от тъкан от роговицата, като именно това коригира късогледството. След което “капачето” се връща обратно на мястото му.

Друг вид очна хирургия, премахваща диоптри, е имплантацията на вътреочни лещи. Колкото и обаче процедурата да се рекламира като почти безрискова и даваща огромни “гаранции”, специалисти подчертават, че тя съвсем не е подходяща за всеки. Очни лекари съветват никога да не се доверявате на клиники, които ви одобряват прекалено бързо за подходящ за лазерна корекция, без да са ви извършили множество тестове.

Специалисти поясняват, че този тип процедура не е подходяща за хора с над -10 диоптъра късогледство, според някои дори -8 би трябвало да е границата. Както и не повече от +6 диоптъра далекогледство или 4 астигматизъм.

Корекцията не се препоръчва и на пациенти с прогресиращо късогледство – тоест ако диоптърът им се покачва всяка година, ефектът от процедурата ще е много по-краткотраен. Тъй като с лазер може да се премахнат последиците от очния проблем, но не и самата причина.

Затова е важно на хора с прогресивно късогледство да се обясни, че е най-вероятно при тях проблемът бързо да се върне .Това за щастие не важи за всички.

Редно е обаче преди процедура да се проследят документите на пациента - дали е имало регистрирана промяна в диоптрите през последните поне две години. Задължително е да се направят различни изследвания – степен на увреждане на зрението, определяне на зрителната острота, измерване на вътреочното налягане, изследване на роговиците, слъзна проба и т.н. Офталмолози подчертават, че постигането на най-добро качество на корекцията изисква поне четири независими измервания на остротата на зрението, като едното задължително се прави при разширени зеници.

Добре е да се извършва корекция и при хора над определена възраст – поне 18 години, както и до навършване на 45. Специалисти подчертават, че през пубертета размерът на очните ябълки се променя, което влияе на зрението, и е добре да се изчака за такава процедура, както и че след определени години ефектът може и да не е пълен, както и рисковете да са повече.

Лазерна корекция не се прави също при бременни или кърмещи жени, както и при хора, страдащи от някои по-сериозни очни заболявания като глаукома, катаракта, остри и хронични възпалителни заболявания, кератоконус, дистрофия на роговицата. Лекари поясняват, че е възможно процедура да се направи при някои хора дори с леки заболявания на очите, но задължително предварително се прави курс на лечение или специална терапия на ретините.

Процедурата е рискова и при хора, страдащи от диабет, артрит или заболявания, свързани с нарушения на имунната система.

Важно е преди нея пациентите да бъдат питани също дали приемат лекарства, които биха могли да повлияят на заздравяване на рана или на нивото на хормоните, дали практикуват бойни спортове или бокс, както и на какво всекидневно натоварване се подлагат.

Много важно е също след процедурата пациентите да спазват стриктен режим. В първите седмици се забраняват работа на компютър или употреба на смартфони, както и излагане на силно слънце. Поне в продължение на месец не се вдига нищо тежко, не се ходи на фитнес и басейн и не се практикуват спортове като бокс.