Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиняем в Сандански застана начело на ВиК - Добрич, ще изгражда водния цикъл в града.

Близък до ексдепутата се гласи да превземе БСП.

Кои са тайните съставки на прочутия деликатес.

Месец и половина след избухването на т.нар. Суджукгейт хора на скандалния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, назначени от него чиновници на различни ключови постове, ще отговарят за сделки за милиони левове, отпуснати от държавата.

Свидетелят в защита на обвиняемия 53-годишен ексдепутат влезе в борда на директорите на ВиК - Добрич, където ще контролира изхарчването на 120-те млн. лв., отпуснати за водния цикъл на града.

Детелина Николова освен бивш кмет и областен управител на Добрич е и свидетел в разследването на “Антикорупция”, по което на Мартинов са повдигнати 5 обвинения по различни текстове от НК. Всъщност тя ще контролира инвестицията в единственото атрактивно предприятие в региона заради огромния транш, отпуснат от второто правителство на ГЕРБ за изграждането на воден цикъл в града.

В началото на август МРРБ определи нов борд на директорите на ВиК - Добрич. Дружеството е в изключително тежко финансово състояние и има над 30 млн. лв. задължения. Най-големият му кредитор е ВиК - Бургас. Хората, които се очаква да го "съживят", са Саркис Караджикян - представител на кредитора в добричкото дружество, бившият областен управител Детелина Николова, Тодор Гикински - освободен шеф на ВиК - Сандански, обвиняем и към настоящия момент за престъпление по служба, и Мария Тодорова - чиновник от МРРБ.

След заседание на борда на директорите за шеф на ВиК в Добрич е избран Тодор Гикински, а Детелина Николова е определена за персонален отговорник за реализирането на водния цикъл.

Гикински е отстранен от длъжността шеф на ВиК в Сандански през април с решение на общинския съвет, по предложение на кмета Кирил Котев. Мотивите му са, че той има обвинение по чл. 219, ал. 1 от НК по повод изграждането на водопровод в с. Кръстилци. Отделно срещу него са издадени 15 съдебни акта. Обжалванията не дават резултат и всички разходи и санкции са платени от община Сандански.

Бившата кметица на Добрич Детелина Николова защитава бившия депутат Живко Суджука.
Бившата кметица на Добрич Детелина Николова защитава бившия депутат Живко Суджука.

Въпреки този скандал противно на всякаква логика Тодор Гикински се озова в борда на ВиК-Добрич. Той все още отказва да живее в служебна квартира в областния град, където бе буквално "парашутиран" и към момента обитава хотел, където нощувката е 70 лв. на вечер. Ако реши да остане, тогава само спането на този изключително ценен чиновник ще струва на закъсалото предприятие около 2100 лева на месец.

Другият назначен от Суджука - Детелина Николова, пък е бивш кмет на Добрич и бивш областен управител от ГЕРБ. При третия мандат на партията тя е освободена, но по информация на "168 часа" госпожата вече десетина дни обикаля фирмите, определени за подизпълнители на проекта за изграждане на водния цикъл.

Тя сама пожелала да е свидетел в защита на пословичния Живко Мартинов, декларирайки, че работи с него от 15 години.

Мария Тодорова
Мария Тодорова

Другият член на борда е Мария Тодорова от МРРБ, заради която от предприятието твърдят, че са ремонтирали тоалетната на втория етаж в сградата и това им е излязло над 10 хиляди лева.

Покрай овладяването на ВиК в Добрич и промените в ръководството, извършени през най-отпускарския месец август, Живко Мартинов се готви да яхне и БСП в региона, разказаха пред "168 часа" източници от района. За целта Суджука вече има съюзник в лицето на кмета на Каварна Нина Ставрева, която работи с кумеца му Валентин Николов. Мнозина заподозряха, че за него подчинени на червената кметица са подготвили скандална сделка, в която Николов трябваше да придобие с решение на общинския съвет терен, който си делят общината и частен собственик.

За облагородяването на плажа, чийто концесионер е същият Николов, бяха инвестирани десетки хиляди лева общинска пара от перото за капиталово строителство. Заради близките си отношения с Николов и Мартинов Ставрева вече бе разпитвана по разследването на “Суджукгейт”.

Друго “острие” на Живко Мартинов е съселянинът му и приятел от детинство Генади Ганчев. През 2015 г. същият като общински съветник от БСП напуска партията, защото се кандидатира за кмет на община Добрич от НДСВ. “Напускам, но партията остава в сърцето ми”, проронва разчувстван пред журналисти Ганчев.

“Като човек на БСП и общински съветник той присъстваше на всички срещи с хора на партията от София. И винаги Мартинов и компания знаеха на секундата какво се е говорило и планирало", гневят се червени пред "168 часа".

Тодор Тикински
Тодор Тикински

Самият Ганчев не крие близките си отношения с Живко Мартинов и кръга му, твърдят техни познати. В същото време демонстрира и силни връзки с висшия ешелон на БСП, обяснявайки, че до дни ще бъде определен за областен председател на столетницата в Добричко.

Разследване на "168 часа" установи, че след отказа на първия бизнесмен да прави и подарява “суджуци за Бойко Борисов” Живко Мартинов е намерил друга жертва за изнудване.

Отново става въпрос за собственик на колбасарска фирма в Добричко. Рекетираният шеф на местния цех обаче категорично бил против да се замесва в скандала.

Генади Ганчев
Генади Ганчев

Откъде е получавано месото и каква е рецептата за прословутия деликатес, четете в хартиеното издание