Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заможният руски мениджър става жертва на хитра банкова служителка в Испания, която 25 г. щипе пари от сметката му.

Руснакът Юрий Матков е бивш полковник и съсобственик във верига от хотели, сред които най-луксозния “Метропол” близо до Кремъл. Мултимилионерът, роден в Москва през 1937 г., е един от първите руски новобогаташи, които се установяват в испанската провинция Аликанте.

През 90-те години той си купува вила в община Рохалес, която днес струва 1-2 млн. евро. На негово име е наречена и улица в жилищния квартал “Доня Пепа де Рохалес”. Първоначално тя се казва “Дон Юрий”, а от 2013 г. по общо съгласие е преименувана на “Дон Юрий Матков”.

За разлика от мнозина руснаци с вили в провинция Аликанте Матков не крие финансовото си благосъстояние. Той кара лимузина и се разхожда в този вид, в който е известен и в Москва, когато е бил заснеман в луксозния хотел заедно с Путин, Фидел Кастро, испанската кралица София и китайския президент, както и със звездите Силвестър Сталоун, Майкъл Джексън, Стивън Сегал, Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, пише испанският “Ел Мундо”.

В Испания Матков плаща кеш и дава щедри бакшиши, примерно по 400 евро. Той кани испанските си познати, с които има сделки с имоти, в московския си хотел. За разлика от мнозина свои съотечественици Матков се доверява на испанците, както и на банковата служителка Анита Фустер. И се доверява дотолкова, че тя му отмъква над милион евро, като харчи парите за глезотии и пътешествия.

Благодарение на усърдието, добрите маниери и обаянието си през 1982 г. Юрий Матков става директор на хотел “Космос”, един от най-големите в този период в Москва. Хотелът е архитектурен паметник, в който след революцията се е помещавал секретариатът на Ленин, а в сталинско време в него са отсядали Бърнард Шоу и Бертолт Брехт.

След три години работа в хотелиерството Матков достига звездния миг в кариерата си – става директор, а след това и съсобственик на хотел “Метропол”. През 2011 г. е назначен за почетен президент като признание за прекрасната му работа в продължение на 26 години.

Хотел "Метропол" в Москва, чийто съсобственик е Матков.
Хотел "Метропол" в Москва, чийто съсобственик е Матков.

В този период хотелът става най-разкошният в Русия и там отсядат най-видните световни лидери и звезди. Матков лично се познава с едва ли не всички членове на кралските фамилии в Европа, а също с политици, холивудски актьори и певци. Но в кръговете на предприемачите според руски медии

Юрий Матков има специфична слава. Преди години той е бил задържан на международното летище “Шереметиево-2” с недекларирани над 10 000 долара, които той твърди, че е забравил да декларира.

Генералният директор е свален от полета, парите са били иззети, а срещу него започва дело за контрабанда. Около името му има и друг скандал, свързан с превземане на бизнес на два бутика в хотела, като правото на аренда на магазините в полза на новия собственик било заверено от самия директор на “Метропол” според руски сайт.

Матков, или дон Юрий, както е известен в Рохалес, открива сметка в долари в една от банките там през 1992 г.

С обслужването на тази сметка се е занимавала през цялото време една банкова служителка. Това лято той изисква детайлни разпечатки от банковата си сметка и накрая подава жалба в полицията, че от нея са изчезнали близо 1,3 млн. евро. В рамките на разследването е установено, че за 25 г. са отклонени 1 282 560 евро. Малко след сигнала тя е задържана от Гражданската гвардия и обвинена в продължавани престъпления – мошеничество с банкови сметки и подправяне на документи, пише “Ел Мундо”. Според испански издания тя ще бъде уволнена без право на компенсация, а испанската банка ще върне парите, откраднати от служителката.

“В момента тече съдебно разследване и не може да коментираме”, заявяват пред “РИА Новости” от банката.

Заподозряната Анита Фустер е работила в испански банки, а след сливането на Банко ди Валенсия и Кайша банк - в местния клон в община Рохалес (провинция Аликанте). Изданието отбелязва, че в продължение на 30 години Фустер е смятана за образцов служител, като в по-голямата част от кариерата си е била заместник-директор на отделение в банката. Служителката, която е от холандски и испански произход, говори испански, холандски, английски и немски език.

Това било изключително ценно за Рохалес, където три четвърти от жителите са чужденци. Парите, които Анита е взела, били похарчени за скъпи пътувания по света, пише “Ел Мундо”. Според местните издания никой не си задавал въпроса откъде Анита и мъжът имат пари за такива пътешествия, защото съпругът е строителен предприемач, а тя получила наследство след смъртта на майка си преди няколко години. Като цяло животът им не се отличавал от този на местните жители.

Какво казва Анита за престъпленията, в които я обвиняват, четете в хартиеното издание на "168 часа".