Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забулени циганки от махалата в Пазарджик на протест пред съда в града заради делото за радикален ислям.
Забулени циганки от махалата в Пазарджик на протест пред съда в града заради делото за радикален ислям.

Държавната агенция “Разузнаване” търси оперативни служители

Ислямизацията на циганите е сред най-големите заплахи за териториалната цялост на страната. Това е един от изводите в отчета на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) за първото полугодие на 2017 г., научи “24 часа” от експерти в бранша.

Маргинализираните общности в гетата все по-лесно се поддавали на влияние от чужди емисари, които пристигали от Турция и ислямския свят. Обособяването на групи от цигани в отделни анклави създавало предпоставки за идеи, свързани с откъсване на територии от България.

Докладът не е публичен и няма официална информация. В понеделник ДАР публикува резюме за финансовите параметри и кадровата обезпеченост на работата си. От справката става ясно, че за 6-те месеца от началото на годината са назначени 43-ма служители, но са освободени 17. 23 млн. лв. е бюджетът на ДАР, а за първите 6 месеца от него са изразходвани 11 млн. лв., или под 50%.

В ДАР тече реформа, която предвижда съкращаване на щатовете за ръководители и увеличаване на оперативните длъжности, пряко ангажирани с разузнаване.

1259 доклада са изготвили от агенцията за 6 месеца за институции като МВР, МВнР, ДАНС, президентството и др. Те са по теми като икономическа сигурност, заплахи от тероризъм и организирана престъпност. 784 от материалите са за НАТО и ЕС. Най-много са докладите за страни в криза и за последствията, които се очакват в международен мащаб.

Усложнена обстановка зад граница е посочена като пречка пред работата на ДАР заради засилените контраразузнавателни действия на чуждите служби.

От "24 часа"