Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заведението във Виноградец, където е станал инцидентът.
Заведението във Виноградец, където е станал инцидентът.

Момченцето е в шок и веднага след изстрела започнало да заеква

Пистолетът е на чичо му - председател на общинския съвет в Септември от ГЕРБ - Лазар Влайков. Той бил изключен от партията през 2012 г., защото намушкал мъж след скандал

6-годишният Юри застреля неволно собственика на заведение в село Виноградец. В кръчмата празнували рождения ден на детето.

Трагичният инцидент е станал около полунощ в четвъртък в селото, което е в община Септември. 47-годишният

Наско Тонкев е

пронизан с един

куршум

в сърцето

и е починал на място.

Пистолетът, марка “Глок”, е собственост на председателя на общинския съвет в Септември Лазар Влайков, предложен от ГЕРБ. Оръжието е законно притежавано. 44-годишният мъж е задържан.

В разгара на празненството и под влиянието на изпития алкохол Влайков извадил законното си оръжие и го показал на останалите гости в ресторанта. В един момент пистолетът попаднал в ръцете на собственика на заведението Наско Тонкев. След като го разгледал, ресторантьорът го подал на собственика, за да си го прибере.

Между тях обаче бил малкият рожденик Юри, който е племенник на общинския председател. Детето се присегнало и взело оръжието.

НАСКО ТОНКЕВ
НАСКО ТОНКЕВ

В следващата секунда то произвело неволен изстрел, като куршумът е попаднал директно в гърдите на Тонкев от съвсем близко разстояние.

Във Виноградец са потресени от случилото се, защото притежателят на оръжието

Лазар Влайков

и убитият били

близки приятели

“Още около 22 ч селото бе разбудено от гърмежите на фойерверки. Всичко идваше от ресторанта, където празнуваха рожден ден на детето на Киро Влайков.  

Председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков
Председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков

След това се чуха гърмежи като от пистолет. Явно голям празник е било. Бог да го прости Наско Тонкев, добър мъж беше”, коментираха за “24 часа” жители на селото. Те са убедени, че става дума за неволен инцидент. Наско Тонкев оставя две деца сираци.

“До трагичния инцидент се е стигнало заради грубо нарушение на изискванията и законовите разпоредби за безопасност, съхранение и използване на бойно оръжие”, заяви говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Разследването по случая е под прякото наблюдение на окръжната прокуратура. Тепърва ще се изяснява дали преди фаталния изтрел, произведен от детето, с пистолета е стреляно, както твърдят жители на селото, чули гърмежи от бойно оръжие.

Към момента няма повдигнати обвинения във връзка с нещастния инцидент, съобщиха от прокуратурата. Официално разследването се води срещу неизвестен извършител, каквато е практиката.

В хода на разследването обаче се събират доказателства по чл. 338 от НК за предоставяне на огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 г., от което е настъпило причиняване на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това, изясниха от апелативна прокуратура.

Изяснява се

как точно

оръжието е

попаднало в

ръцете на детето

чрез разпити на всички присъствали на тържеството.

След като произвело фаталния изстрел, 6-годишното момченце е изпаднало в шок и започнало да заеква, научи “24 часа”. С него вече работи детски психолог. С оглед възрастта на момченцето на по-късен етап то ще бъде разпитано в специална т.нар. синя стая, в която се провеждат разпити на малолетни деца пред съдия, със задължителното присъствие на психолог.

Задържаният собственик на пистолета Лазар Влайков е председател на общинския съвет в Септември от 2015 г. Той бе издигнат за поста от ГЕРБ, тъй като е един от лидерите на партията в община Септември.  

Влайков се занимава със земеделие и е председател на местната кооперация “Виноградец” в едноименното село, където се разиграва трагедията.

През януари 2012 г. Лазар Влайков е бил изключен от партия ГЕРБ, след като намушкал с нож 40-годишен човек от Пазарджик.

Инцидентът е станал на пътя между Бошуля и Карабунар след катастрофа с два леки автомобила - пежо, управлявано от 40-годишния Тодор, и БМВ с водач 27-годишната Анелия С. от Виноградец.

Проблемът възникнал, защото никой от водачите не превключил на къси светлини фаровете си.

При скандала Влайков, тогава съветник от ГЕРБ,

нанесъл 5

порезни рани

в областта на

гърдите

и гърба на Тодор. Лекари от пловдивската болница “Свети Георги” спасили ранения със спешна операция, а Влайков бил задържан.

След случая той е изключен от структурите на ГЕРБ. Близо година след това обаче отново кандидатствал за членство в партията.

Бил приет, защото в този момент срещу него не е имало влязла в сила осъдителна присъда. Като кандидат за председател на общинския съвет той представил свидетелство за съдимост, от което ставало ясно, че е неосъждан. Делото е решено, че той е действал при неизбежна самоотбрана.

Преди този инцидент Влайков беше обвинен,

че е пребил сина

на колежката си

общинска съветничка Дора Пачева и заплашвал семейството ѝ със саморазправа след политически скандал.

Тогава срещу Влайков беше образувано досъдебно производство, а Пачева заведе гражданско дело. Нито разследващите органи, нито тя обаче успяха да докажат вината на Влайков.