Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живеят 4000 души - най-скъпоплатените работници на Балканите.

Търговията с марихуана също не е чужда за албанската мафия. Именно тя успя да превърне Лазарат в едно от най-богатите села в Европа. Макар да наброява едва 4000 души, селото е с едни от най-скъпоплатените работници на Балканите.

От години полицията се опитва да се пребори с мащабния добив на марихуана, извършван на територията му. Според географски карти, публикувани от италианската полиция, в селото се обработват около 10 хил. декара марихуана. Продажбата на тази дрога осигурява приходи в размер на около 300 милиона евро годишно.

Производителите на марихуана са организирани до съвършенство. Особено добри са в търговията на дрога. Мрежата за трафик е голяма. Стоката се добива и опакова на територията на селото, след което се изпраща нелегално в различни европейски страни.

Първи и основни получатели на дрогата са Гърция и Италия. Малка част от производството отива за вътрешна консумация. На вътрешния пазар марихуаната се предлага безплатно.

Това се прави с цел да се осигури бъдеща клиентела най-вече за твърдите наркотици.

Усилията на полицията да се пребори с мащабната мрежа за добив на марихуана от години са безсмислени. Проучвания на чужди власти показват, че албанската държава се прави, че не забелязва прстъпната дейност. Всъщност "мръсните пари" от Лазарат са голям източник на приходи в южната част на Албания.

Последното проникване в "империята на марихуаната" в Лазарат остана безуспешно. Властите са се опитвали на няколко пъти да блокират отглеждането, доставките и услугите, свързани с тази дрога. Често се затварят пътища в опит да се попречи на работници от съседните райони да стигнат до Лазарат. Мафията от своя страна е осигурила денонощни въоръжени патрули из селото, за да избегне евентуално нападение от властите. Посред нощ често могат да се чуят изстрели

На няколко места в селото са монтирани модерни електронни средства за проверка на влизащите и излизащите с цел да се избегне внедряването на човек от полицията сред работниците.