Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През български канал внасял момичета от Молдова, Украйна и Румъния

Застреляният преди седмица албанец Дилавер Бойку-Леку е бил известен като Краля на проститутките. Той бе убит пред собственото си заведение в македонския град Струга с куршум в главата. Килърът се е приближил зад него и е стрелял от упор в челото му, след което с още няколко изстрела е спрял скочилите от масата преследвачи. Секунди по-късно пред заведението спрял мотор, с който нападателят изчезнал из уличките на града.

Според раззследващите най-вероятната причина е отмъщение, а не преразпределяне на незаконния пазар с женска плът.

Бойку е имал много врагове, но по всяка вероятност убийството е извършено от фамилия Истрефи. Като мотив македонските медии посочват "кръвна вендета" заради ликвидирането на техния 23-годишен син Ситем Истрефи. Той умира при престрелка в края на 2015 г., предизвикана от спор за концесията на градския плаж. Братът на момчето също е тежко ранен при спора, но оцелява. Двете фамилии са в голяма вражда от години, а експерти очакват съвсвем скоро кланът на Бойку да отмъсти за убийството

Дилавер Бойку-Леку е смятан за най-влиятелната фигура в балканската мафия, занимаваща се с проституция и търговия с бели робини от страните на бившия СССР и Балканите. По произход е албанец, но живее и развива дейността си на територията на Македония.

Според медиите в Македония престъпният клан на Леку внасял от Молдова, Украйна и Румъния през канал, който минавал през България. След това белите робини били откарвани в няколко села в околностите на Струга. Там имало "депо", в което винаги се намирали между 200 и 250 жени, готови за продажба на Запад. Цената варирала от 1500 до 5000 евро. Отделно от това Леку, който имал три брака и безброй любовници, държал 30 рядко красиви жени за себе си и за специални клиенти. Според македонското МВР за близо 20 години активна престъпна дейност кланът на Леку е продал в Западна Европа около 3000 жени. Твърди се, че търговците на хора заработват над 12 млрд. долара годишно.

Албанец по произход и македонец по гражданство, 55-годишният Бойку е смятан за една от най-важните брънки от веригата за търговия с жени на Балканите. Той бе разследван от Интерпол и ФБР за организиране на "търгове" за бели робини и държи рекорда от 20 години, в които македонските власти го арестуват на няколко пъти, завеждайки срещу него множество дела. Има обвинения за корупция, съучастие в организиране на заговор против държавата, но все пак най-много са за склоняване към проституция.

Потапянето му в престъпността започва в края на 80-те, когато се завръща в Македония от Швейцария, където няколко години е бил строителен работник.

Отваря верига от стриптийз барове в почти всички по-големи градове на страната, в които танцуват предимно момичета от Украйна, Румъния и Молдова. При акция на полицията през 2003 г. в тези клубове са задържани десетки източноевропейки без никакви документи. Установено е, че те са били принуждавани да проституират и са държани при най-тежки условия на живот.

При показания си пред съда, той заявява, че има само легален бизнес и всички танцьорки са с изрядни документи, като нито една от тях не е държана насила

Той развива и туристически бизнес в Струга – притежавайки няколко ресторанта, кафенета, бунгала и заведение на Охридското езеро. Там, на брега на езерото, близо до мястото, откъдето от него се оттича река Черни Дрим, се намира и барът, в който е извършено убийството.

Животът на Дилавер Бойку-Леку протича и завършва като на кино. През 2002 г. той е арестуван, но успява да скочи от колата, която го кара към полицията. След това е задържан при акция на македонските и черногорските служби малко преди да отлети за Бразилия. Той е върнат от Подгорица с хеликоптер, съден е и за малко лежи в затвора.

Бойку е арестуван, след като е било разкрито, че в баровете му работят двайсетина момичета от Молдова, Румъния и Украйна без документи, които живеели в ужасяващи условия. Той е можел да продаде момичетата, които работят в баровете му, когато поиска.

"Проституцията е в природата на жените, с които работя. Аз само им помагам и ги насочвам да намерят спасение, са едни от последните думи на Бойку пред македонски медии.