Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корпуси на бойни кораби може да се произвеждат във Варна, където освен държавната корабостроителница има още три по-малки частни. След посещението на френския президент Еманюел Макрон в Евксиноград миналата седмица останаха въпроси дали впоследствие военното оборудване, електроника и навигация на плавателните съдове ще бъдат направени и монтирани във Франция.

МО е обявило конкурс и е изпратило оферти до компетентни фирми. Основно условие е производството на бойните кораби да е съвместно.

"Посещението на Макрон е една от най-резултатните президентски визити, които сме имали в България - коментира пред "168 часа" бившият външен министър Соломон Паси. - Френската подкрепа за членството ни в еврозоната и в Шенген са критично важни. Обещаната подкрепа за българското председателство е истински съществена и

голямата добавена стойност от

тази визита

би била договорка за съвместно производство в България на военноморски кораби, с които да се оборудва българската армия. А евентуално впоследствие да бъдат изнасяни и на трети пазари."

Според него у нас това би било много по-евтино, данъците ще останат тук, ще се създадат работни места и традиция със стратегически продължения. Паси напомни, че преди 2 г.

България вече е продала в чужбина боен кораб “Българо-френското военно сътрудничество може да има огромна добавена стойност както в рамките на ЕС, така и в рамките на НАТО. Онова въоръжение и техника, които не може да се произведат в България, е нормално да се поръчат на Франция или друг съюзник."

Малко преди посещението на френския президент компанията "Навал груп" отново поиска да произведе и продаде два бойни кораба за българските военноморски сили. Според проектите за модернизация на армията военноморските сили трябва да се сдобият с два многофункционални

патрулни кораба

за 820 млн. лв.

Процедурата трябва да стартира до 4 месеца. А през септември НС трябва да одобри решение за купуване на 198 БТР-а за 1,2 млрд. лв. Към тази оферта интерес има също френска фирма - "Некстер системс". Третата част от поръчките за оборудване на армията е за 8 изтребители.