Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Местните и заводът спорят кой е виновен - изпитанията на снаряди или запалено стърнище

Пожарникари обливали с вода кантона, за да не дерайлира влакът София - Карлово

Пожари край ВМЗ - Сопот, изпепелиха над 4 хил. дка трайни насаждения и уникалните лозя, които бяха зарязвани от царя като премиер, от Бойко Борисов като главен секретар, от шефа на Еврокомисията Жан Клод Юнкер и от много еврокомисари.

Местни твърдят, че въпреки предупрежденията на Пожарната за оранжев и червен код, от завода са провели изпитания със снаряди. Разлетелите се осколки подпалвали всичко, до което се докоснат.

Хората излезли с лична техника и едва спрели огнената стихия на метри от къщите си.

Това е четвърти пореден инцидент, свързан с държавния военен завод през последните две години, казват хора оттам.

Местните недоумяват защо от ВМЗ са пренебрегнали предупреждението за засушаване и ветрове и са провели изпитанията си.

"Ако опитите са били със стари снаряди, какво е наложило това бързане - питат се хора от селата. - Ако е за някакви нови разработки, защо не са изчакали по-благоприятно време?"

Според тях

трябва да се извадят на светло протоколите за тестовете,

за да се установи какво е било това вещество, което се е разхвърчало на стотици метри и е палело всичко наред. От ВМЗ се оправдават, че може да не са те причина за пожара, тъй като до оградата на полигона има полоса, която не е изгоряла.

"Тогава защо всичко около него се е запалило - питат местни. - Лесно може да се проследи къде е центърът, от който е тръгнало всичко."

Пред селяни огнеборци споделили, че едва са спасили от дерайлиране влака София-Карлово.

Пожарникарите непрекъснато обливали с вода кантона, защото вътре била автоматиката със стрелките за жп линиите. Докато бушувала огнената стихия, се очаквало преминаването и на влака.

Ясно е, че ако техниката в кантона изгори, той буквално е щял да изхвърчи от релсите

Ситуацията се усложнявала и от факта, че в близост са богатите находища на въглища в полите на Стара планина. Някои от жилите буквално излизат на повърхността, казват хора от селата.

"Представете си, ако пожарът бе стигнал до тях", твърдят местни, припомняйки, че на Тодор Живков на няколко пъти са му предлагали да започнат разкриване на пластовете.

Идеята била там да има открит рудник, но бившият Първи отказвал с аргумента: "Докато сме съюзник със СССР, недостиг на въглища няма да имаме, но ако направим рудник, ще загубим Розовата долина, а нея няма как да я възстановим."

За съжаление в пожара изгоряха и лозята, които бяха еталон на България и почти всички еврокомисари бяха водени там, за да ги видят.

Те бяха създадени по най-модерната технология "Септуник" на фамилията Мерсие и това бе първият им експеримент извън Франция.

Всяка лозичка е пристигнала тук в нещо като кувиоз

- специална туба, в която има всички необходими почви, хранителни вещества и лекарства за растението през първите три години. Методът гарантира 98% прихващаемост още при първо засаждане.

На лозето е отглеждан скъпия сорт танат, от който се е правело виното за римските папи от XI век насам. Още тогава е установено, че той е естествен антиоксидант със силно антиканцерогенно действие.

Затова местните настояват полигонът да се измести и да се извадят наяве всички протоколи от изпитанията на ВМЗ - Сопот, за да се установи дали те са причинили пожара, или паралелно с него е възникнал друг палеж в близко стърнище. Като не е изключено вятърът да е разнесъл огнената стихия.

"Пожарът не е предизвикан и никой не го е искал - казва пред "168 часа" Николай Николов, кмет на засегнатото село Анево. - Щетите, които са нанесени, са в стари и нови лозови масиви

на винпром "Розова долина" - град Баня."

По думите му вятърът е основният виновник за разпространението на огнената стихия и нанасянето на огромните щети.

Причината за избухването на пожара на този етап не е изяснена.

"Ситуацията бе овладяна в понеделник в полунощ - споделя Николов. - Не бяха застрашени нито жителите на селото, нито животните.

Нещата в един момент излязоха извън контрол,

но се разминахме само с изгорели площи. Да, това е загуба, но в крайна сметка човешкият живот е много по-важен от това."

"168 часа" потърси за коментар ВМЗ -Сопот, и кмета на града, но до редакционното приключване на вестника те не отговориха.