Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес отбелязваме 140-та годишнина от Шипченската епопея. Историците са категорични: августовските боеве на връх Шипка през 1877 г. са решителни за изхода на руско-турската война. Те са решавали дори съдбата на руския цар. Спомняме си Вазов и „цитираното” от него обръщение на генерал Столетов към българските опълченци: „на вашата сила царят повери, прохода, войната и себе дори!" Така, поне според поета, през август 1877 г. изходът на войната е бил в български ръце. Затова и на Паметника на свободата на връх Шипка, който е открит лично от Цар Борис III на 26 август 1934 г., четем кратко и ясно: „На борците за свободата".

„За свободата” си се борят нашите опълченци, а руснаците? Само техните генерали са знаели за какво се борят. Но със сигурност не е било „свободата”.

На връх Шипка се е намирало главното командване при отбраната на прохода. А върхът, където е издигнат Паменикът на свободата се е наричал връх "Свети Никола". И това е разбираемо. Свети Никола е чудотворец и спасител, а точно такова чудо и спасение става през август на този връх. Впрочем етимологията на името идва от гръцките думи побеждавам (nikao) и народ (laos). На Шипка побеждава българския народ.

Но идва 9 септември 1944 г. и комунистите започват с простотиите си. През 1951 г. връх „Св.Никола” е преименуван на връх „Столетов” – на фамилното име на генерал Николай Столетов, командир на Шипченския отряд, към който са и петте дружини български опълченци. Изхвърлят нашите червени другари светеца и на негово място монтират пак Николай, но генерал. Но минава четвърт век и „строителите на социализма” започват да гледат с лошо око към руската империя и не защото са „неблагодарни”, а защото са „истински приятели на СССР”. А Столетов, откъдето и да го погледнеш, си е руски имперски генерал – исторически враг на болшевиките, т.е. на комунистите. И през 1977 г. връх Столетов е преименуван на връх Шипка. И настъпва бъркотия, защото връх Шипка вече съществува.

Получават се два върха с едно и също име.

Събират се отново комунистическите „умници” и решават да поправят грешката като на истинския връх Шипка дават ново име –"Малка Шипка". Но защо истинският връх Шипка да е „Малка Шипка”? От комунисти разум и отговор не чакай. Резултатът? Днешният връх Шипка е изкуствено словесно преместен с около 1 км на юг и е поставен на мястото на връх "Свети Никола". Така комунистическата управленска глупост в България побеждава дори най-великата епопея от нашата нова история! А главен майстор строител на Паметника на връх „Св.Никола” (Шипка ) е Пеньо Атанасов Колев от с. Дралфа, познат още като Пеньо Бомбето, защото постоянно носел бомбе. Строежът продължава няколко години и също е цяла епопея, в която участват селяни от селата Шипка, Мъглиж и Енина.

*Александър Йорданов