Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена от Шумен си топи памучето в безценното миро, което капе от иконите.
Жена от Шумен си топи памучето в безценното миро, което капе от иконите.

В продължение на няколко минути всеки можеше да си натопи памуче в благословения елей

На големия християнски празник Успение Богородично стотици очевидци станаха свидетели на чудото

Пет икони в шуменския храм “Свети Три Светители” започнаха да мироточат на 15 август на празника Голяма Богородица. На три от изображенията на Божията майка, на Иисус Христос в Гетсиманската градина и на св. Николай на входа на храма по чудодеен начин се появило благовонното вещество - миро, което се употребява в църковните тайнства – Св. Кръщение и Миропомазване, разказаха пред "168 часа" очевидци на необичайното явление. Те са готови да опишат видяното и свидетелствата им да бъдат предоставени като доказателства.

Ето какво разказват хората, присъствали на чудото: “Минути преди да започне Божествената света литургия за празника забелязах, че в долния край на най-старата икона на Божията майка има капки, наподобаващи роса. Бях приятно изненадана от необичайната гледка.

За миг не се усъмних,

че иконата е започнала да мироточи в такъв светъл ден, когато величаем Божията майка”, това е част от разказа на “първата свидетелка на чудото Веси”. Тя описала подробностите пред Антоанета - служителката в църквата, която продава свещите. Тя лично потвърди за събитието пред “168 часа”, като показа и къде са се появили капчиците миро. На сантиметри от чудното видение се намира друга икона на Св. Богородица - “Всецарица”, която е подарък на шуменската църква от манастир в Света гора. От нея също капеше миро, чийто аромат се разнесе из целия храм и в което лично се убеди и репортер на "168 часа".

Докато свещеникът служи в олтара, богомолци услужливо носят пакет с памук. Тихо и кротко всеки изчаква реда си, за да потопи памучето в благовонието. След това го отнасят в къщи за благословия на дома. На опашката никой не се блъска. Пред иконата се покланят, прекръстват се и я целуват.

“Бог ни стори велика милост на този свят ден”, са първите коментари на докосналите се до чудото. Майки, разбрали за необичайното събитие, държат децата им да се докоснат до мироточивата икона.

Десетки детски главици се докоснаха до внушителната осанка на Богородица, която сякаш ги благославяше.

За минути чудото от иконата изчезва. Очевидците нямат никакво обяснение, но духовният ръководител на Варненска и Великопреславска митрополия дядо Йоан има: “В такъв ден се случват чудеса. Самата Богородица ги твори чрез Своя син. Така Той я прославя.” Вероятно

затова чудото продължи и на следващия ден,

когато още две икони започнаха да мироточат, разказа пред “168 часа” протойерей Иван Павлов. Това били иконите “Достойно ест” на Божията майка и долепеното плътно до нея изображение на Христос, който се моли в Гетсиманската градина.

Досега не се е случвало няколко икони да се покрият едновременно с благовонното миро, не крие изненадата си свещеникът. С удивление разказа как хората започнали да се тълпят около иконите. И както предния ден носели памучета.

“Бях изумена - разказва пенсионерката Румяна Гъркова. - Видях как мирото се стичаше по двете икони. Но не посмях да го докосна. Страх ли, богопочитание ли, не зная.” За възрастната жена това е голяма благословия.

Според друг очевидец, мъж на около 45 години, това е изобилие от благодат. Той смята, че само хората, които живеят благочестиво, със страх Божий, могат да разчетат знаците, дадени свише. Мъжът отказа да каже името си, тъй като не това било важно, а човек да спазва и да живее по Божиите заповеди.

Някои шуменски свещеници категорично се обявиха срещу еуфорията около мироточивите икони в най-голямата църква в Шумен “Свети Три Светители”.

“Няма две мнения - има чудо, но то е за вярващите. За невярващите не е

Те искат доказателства от науката”, сподели православен свещеник от Шуменска духовна околия.

Той не скри, че е резервиран към историята, като изрази недоумение защо архиерейският наместник на Шумен, най-довереният човек на владиката Йоан, още не е информиран за появилото се миро върху иконите. Както и че йерархията в църквата трябва да се спазва, а в случая наместникът на дядо Йоан не само че не бил уведомен, а дори е пренебрегнат.

Игнорирането му в случая говорело за незачитане и сложни отношения с подчинените му свещеници от църквата с чудодейните образи.

Какво повелява църковният канон в такъв случай, четете в хартиеното издание на "168 часа".

На празника по няколко от тези икони се стекло чудодейното миро.
На празника по няколко от тези икони се стекло чудодейното миро.