Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕТАМОРФОЗА: Симпатичното младо лъвче отстъпи място на зрелия, показващ зъби индивид в логото на СДС.
МЕТАМОРФОЗА: Симпатичното младо лъвче отстъпи място на зрелия, показващ зъби индивид в логото на СДС.

Пиар спецът Жак Сегела консултирал сините да изберат национален символ, свързан с Васил Левски

БСП заменили сърпа и чука с бодливото цвете, но с революционни елементи - като пламък

В зората на демокрацията СДС избра за свой символ усмихнато синьо лъвче с буйна грива, вдигнало два пръста за победа. Автор на проекта е художникът Георги Липовански, който като голяма част от интелигенцията по онова време беше свързан със синята идея.

22 г. по-късно - през 2011 г., лъвът възмъжа, показа зъби на опонентите си и въобще стана по-сериозен от симпатичния си предшественик.

Миналата седмица адвокатът Диньо Бозаджиев

запорира марката и символа на Съюза на демократичните сили

заради неплатени сметки от 4200 лв. Той представлявал партията по различни дела. Тя обаче се окопити, и набързо му плати задълженията и запази лъва като свой знак.

Първата асоциация с името СДС е именно изображението на младия цар на животните. Идеята за това хрумнала на французина Жак Сегела. Като спец по рекламни и пиар кампании той дойде за едно денонощие в България, за да консултира прохождащата опозиция преди изборите през 1990 г. Под негово ръководство усмихнатото лъвче е избрано за символ.

Предизборният щаб търсел начин за идентификация на сините симпатизанти и решили

да заложат

на българските национални емблеми

Искали да се подчертае, че СДС е национална и масова политическа сила, а не са единаци. Взели лъва, който е символ на възраждането на българщината и заради това е изобразен върху нашите банкноти след Освобождението.

Сините стратези го избрали и по още една причина - за да направят аналогия с националния герой Васил Левски. Допълнителна асоциация с Апостола е и лозунгът "Времето е наше", който е препратка към мисълта му "Времето е в нас и ние сме във времето". По идея на Сегела слоганът бил избран за основен в предизборната кампания за Велико народно събрание, а "45 години стигат" - като допълнителен.

Щабът романтично си представял, че битката на СДС с комунистите ще е като националноосвободителната борба, а смелият цар на животните ще ги води към победа.

“Понеже лъвът е символ на националноосвободителното движение, искахме да покажем, че България вече е синя, а не е под комунистическа власт. Имаше и други предложения, но избрахме това”, коментира Димитър Луджев, член на Националния координационен съвет на коалицията.

“Приехме го възторжено, защото беше много симпатично.

Носеше много

силна емоция

Представиха Георги Спасов и Петко Симеонов”, разказа и Васил Михайлов, тогава председател на Нова социалдемократическа партия.

Синият цвят пък се появил за първи път на прочутия митинг на 14 декември, станал известен с репликата на Петър Младенов "Танковете да дойдат". На въпросния протест пред Народното събрание опозиционерите импровизирано разпрали синя риза и си вързали по една лентичка на дясната ръка. Като символ на мира, на ООН, на Европа.

Симпатичното лъвче с развяна грива и вдигнати пръсти за победа остана символ на СДС до 2011 г., когато партията вече имаше много по-малко избиратели. Тогава тя с намерението да увеличи симпатизантите си обяви конкурс, на който се явиха 5 фирми. Изискването на сините беше символът пак да е лъв, но осъвременен. Авторът на усмихнатото животинче от началото на демокрацията Георги Липовански се обиди, но въпреки това СДС избра новата си емблема - ръмжащ и озъбен лъв, изобретен от All Channels Communication. По ирония на съдбата няколко години по-късно СДС изпадна от парламента и в момента е под въпрос дори правото да използва прословутата централа на ул. "Раковски" 134 в София.

Основният политически опонент на сините също реши

да смени имиджа си от комунистическата епоха

През 1990 г. преди изборите за Велико народно събрание БКП се преименува в БСП и изхвърли сърпа и чука, символ на работническата борба и селския труд. За нова емблема столетницата избра българската роза. Идеята беше соцпартията да се асоциира в съзнанието на хората с прекрасното ухание и известната зад граница Розова долина и с традиционната емблема на социалдемократите. Въпреки че искаха да избягат от комунистическата си същност, червените все пак не оставиха елемент от революционната символика и избраха изображение на цветето, напомнящо пламъци на факел.

В кампанията за Велико народно събрание социалистите решили да комбинират розата и утвърдителния знак. Така се появил плакатът, в който ръка с вдигнат палец държи цветето.

Идеята била на Георги Пирински

На заседание на предизборния щаб предложил да изберат този вариант, защото обединявал знака за одобрение и на американците, и на руснаците - УокейФ и Уочень хорошоФ. Изработката на закачливия палец е възложена на художника Румен Статков. Пак той е автор на плаката от първата кампания на БСП с изображенията на човечетата Начко и Катето, които обещава ха сполука за България.

Червената роза претърпя модификация по-рано от синьото лъвче. През 2008 г. логото бе стилизирано и както казват на "Позитано" 20, тя разцъфна с идеята да символизира развято българско знаме. Сега розата е нарисувана на бял фон със зелени клони и червени цветове. Но още когато излезе, специалисти забелязаха, че напомня логото на американска фирма. Въпреки това БСП не се отказа от цъфналото цвете. Най-новата, но управляваща за трети път партия прие символ, който произтича от името й - Граждани за европейско развитие на България.

Логото представлява името на формацията,

заобиколено от звездите на Европейския съюз.

Що се отнася до ДПС, то не е променяло знака си от създаването си - преплетени маслинови клонки, символ на мира.

АВТОР: Художникът Георги Липовански нарисувал с мерак усмихнатото лъвче в зората на демокрацията и после останал недоволен, че го сменят.
АВТОР: Художникът Георги Липовански нарисувал с мерак усмихнатото лъвче в зората на демокрацията и после останал недоволен, че го сменят.
ВАРИАНТИ: Пламналата като факел роза бе заменена с разцъфналата като знаме.
ВАРИАНТИ: Пламналата като факел роза бе заменена с разцъфналата като знаме.