Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елвис Пресли е икона, която предизвиква смут в един консервативен свят. Срамежливото момче проправя път на чернокожите изпълнители в цяла Америка и някак успява да накара обществото да заговори открито за своята сексуалност. И всичко това се случва за толкова кратко време, преди да се откъсне от бляскавия си живот и цивилизацията, за да служи в армията.

Но именно това е периодът, който променя Елвис завинаги. Не заради тежката служба, а защото тогава майка му напуска този свят. Четири дни след като откриват, че е болна от хепатит, Краля се връща от казармата, за да се грижи за нея.

Докато една вечер си почива, оставяйки баща си при Гладис, Елвис получава най-страшното обаждане в живота си - майка му е починала. Той светкавично се озовава в болницата, а близките му разказват как зловещи крясъци на отчаяние и плач се чували от стаята, в която лежала Гладис.

Цели два дни легендата стои до ковчега на майка си и не помръдва, докато не идва денят на погребението. Тогава нещата излизат извън контрол, той се хвърля в рова след нея, крещейки: "Всичко, което имах, си отиде." Опечалените се опитват да го измъкнат оттам, ала той само вие истерично: "Оставете ме! Тя не е умряла! Просто спи!"

Това, което травмира Елвис още повече, е фактът, че няма време да скърби на спокойствие. Всички очи са вперени в него, а четири седмици след трагедията се налага той да отлети за Германия и да продължи своята служба в армията.

Може да се каже, че без майка си Краля наистина възмъжава, ала сянката й до края на живота му тегне над него. Той така и не става самостоятелен и винаги търси някой, който да се грижи за него.

И точно в Германия през 1959 г. среща правилния човек - 14-годишната Присила, която осем години по-късно започва да носи името Пресли.

Лятото на същата година обаче Елвис, който още не може да се съвземе от загубата, решава да изостави образа на доброто момче и да се отдаде на нощния живот.

Той прекъсва отново за кратко службата си и заминава със своята Мемфиска мафия (така Елвис наричал приятелите си) в Париж.

Най-голямата му цел е да срещне Брижит Бардо, която от своя страна не се крие от него. След две седмици на постоянно пиене нощем и спане през деня, Краля наема лимузина за 800 долара, която да го закара обратно в бункерите на казармата.

Според приятелите му той обожавал Париж не само защото бил безкрайно красив град, но и заради феновете, които го гонели и искали автограф. Елвис се чувствал така, сякаш отново е на върха.

Когато се връща след две години заточение в "Грейсланд", Елвис е готов да започне своята кариера отново.

Първата му поява е

като гост-изпълнител на Франк Синатра.

Макар и мразен от по-възрастното поколение, след армията отношението към него рязко се променя.

Елвис вече е служил на страната и е американски герой. За публиката на Синатра Пресли вече е достоен да пее в дует с него. Никой не може да оспори факта, че хлапето се е превърнало в зрял американски мъж.

След смъртта на Елвис Джон Ленън казва: "Той умря още в армията", а продажбите на новите му сингли го доказват. Музиката му изведнъж става по-нежна, липсва й онази лудост на рока от 60-те.