Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Искам да лежи до живот в затвора. Какво значи непълнолетен? След като може да убива и да си позволява да отнеме човешки живот, значи е достатъчно голям. За съжаление съм сигурен, че няма да получи адекватно наказание във фалшива България."

Това каза пред "168 часа" Любомир Йончев, бащата на 11-годишната Никол Йончева, която бе зверски убита с кухненски нож от 15-годишния Иван на 20 август в асансьор в бургаския кв. "Меден рудник" след спор за това къде да пушат наргиле.

Бащата на момичето живее и работи от дълги години в Лондон. Никол е негова дъщеря от първата му съпруга, с която са разведени. След раздялата момичето остава да живее при майка си в Бургас, а Любомир занимавава за Англия. Въпреки голямото разстояние връзката между бащата и дъщерята не била прекъсната

Те двамата се чували често, а той постоянно се интересувал как е тя и какво се случва с нея. Двамата обичали да си споделят един на друг. Никол всеки път звъняла на баща си, когато искала да му разкаже за някоя случка или пък да му се оплаче от нещо, което я е разочаровало. Сега Любомир е разтърсен, той не може да си обясни проявената агресия към момичето, тъй като по думите му то не било конфликтно.

"Никол не ми е разказвала нищо за това момче - споделя бащата. - Не го познавам и тя не ми е споделяла да има някакви проблеми или пък някой да я е притеснявал по някакъв начин. В шок съм и съм съсипан от това, което стана."

Той самият научава за убийството от бившата си съпруга и майка на Никол. Тя му се обажда, за да му го каже, а мъжът хваща първия възможен полет от Лондон, за да се прибере.

"Не знам подробности за това как е заловено 15-годишното момче - признава Любомир. - Не знам дали сам си е признал, или са достигнали до него по друг начин. При всички случаи заслужава най-тежкото наказание, защото Никол беше най-лъчезарното дете. Има толкова много приятели и всички те я обичаха.

Тя никога с никого не се е карала. Дори не ни е ядосвала с нищо. Слушаше много."

"168 часа" научи, че майката на Никол всъщност е известна маникюристка в Бургас.

"Умее да си върши работата с лекота - разказаха познати на семейството. - Изглежда и много грижовна майка, тъй като е много внимателна към всеки един човек. Прилича на някой, който не може да повиши тон или да се скара. Не е изглеждала угрижена, за да си мислим, че може дъщеря й да я ядосва или нещо подобно."

За самата Никол всичките й приятели споделят едно мнение. По думите им тя е един от най-комуникативните хора, които са срещали, тъй като можела да разговаря с всеки свободно. В своя фейсбук профил тя има 3 хил. приятели, а над хиляда са тези, които я следват и искат да ги добави в профила си. Момичето не било притеснително и близките й са сигурни, че няма как да не е опитала да се спаси от 15-годишния Иван, викайки с пълно гърло за помощ. Те смятат, че момичето се е съпротивлявало, за да избяга от убиеца, но всичко станало за секунди и тя не успяла.

Според разследващите убийството най-вероятно е станало около 17,00 часа в неделя. Една от версиите е, че двете деца са търсели място, на което да се усамотят, и затова са отишли чак при последните блокове в "Меден рудник". Според друга версия те са се запътили към приятел, който живее там. Независимо от различните догадки какво са правили точно на това място мотивът за убийството е пределно ясен. Двамата са се скарали къде да пушат наргиле.

По време на спора 15-годишният Иван вади нож и с един удар във врата убива момичето. Острието засяга голям кръвоносен съд и Никол умира от кръвозагуба за не повече от 5 минути. Сигналът в полицията е подаден в 17,29 ч., половин час по-късно от съседи, които се натъкват на ужасяващата гледка. Отваряйки асансьора, те намират тялото на момичето проснато на земята и окървавено. Учудващо е, че по време на убийството никой не е забелязал нищо. По думите им някои от тях са чули викове, но са помислили, че са от близката детска площадка, тъй като по това време на деня там има много деца.

"След като получихме сигнал за намерен труп в асансьор, веднага изпратихме екип на адреса. За съжаление сигналът се потвърди - коментира на брифинг в понеделник директорът на областната полицейска дирекция в Бургас старши комисар Калоян Калоянов. - В началните часове изходните точки, от които можехме да тръгнем, бяха много малко. Момичето беше без документи, нямаше никакви лични вещи, нито мобилен телефон, от който да позвъним на близки. Нямаше нито свидетели, нито очевидци."

По думите му те успели да разберат, че момичето не живее в този блок, нито в някой от съседните. След като установили самоличността на Никол, достигнали и до извършителя. Това бил 15-годишният Иван, а полицията го открила в дома му в кв. "Меден рудник", където били и родителите му. Те изпаднали в шок, когато разбрали за какво арестуват сина им.

Познават ли се приятелките на Никол с Иван и срещали ли са го някога, четете в печатното издание на "168 часа".