Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джон, Пол, Джордж и Ринго - това са имената, които изникват в главата ни, когато чуем "Бийтълс". Ала тези, които познават бандата малко повече, са добре запознати с множеството истории да "петия бийтълс". Започвайки от първия барабанист на групата Пийт Бест и завъртайки се около много други различни музиканти, с които четиримата от Ливърпул работят. Но един легендарен изпълнител е по-близо от всички останали да стане част от "Бийтълс" и дори да замени един от оригиналните членове на бандата. Този човек е не кой да е, а Ерик Клептън.

За първи път Клептън среща "Бийтълс" през 1964 г. Тогава той свири в група, наречена The Yardbirds, която подгрява Ливърпулската четворка на коледния им концерт в Лондон. Талантът на Ерик е безспорен и момчетата от “Бийтълс” бързо се сприятеляват с него, особено Джордж Харисън. Клептън дори се жени за бившата жена на бийтълса Пати Бойд. Той просто станал част от тайфата.

През годините Джордж Харисън създава някои от най-убийствените песни на "Бийтълс". Изпод неговите пръсти се раждат творби като Here Comes the Sun. Въпреки това напрежението в бандата нараствало бързо.

А за това бил

виновен отборът Ленън/Маккартни,

които получавали по-голямата част от аплодисментите, признанията и, разбира се, парите. Харисън започнал да се чувства изолиран не само като част от бандата, но и като приятел.

В един от тези дни, в които напрежението можело да се реже с нож, започнало създаването на една от най-великите песни на "Бийтълс" While My Guitar Gently Weeps, написана не от кого да е, а от Харисън. Но като китарист на бандата той срещнал огромен проблем в създаването на своето соло. Започнал да експериментира по какви ли не начини, повтарял нотите многократно, ала така и не се получило. Китарата на Джордж не проплакала нежно.

Затова в този момент на трудност той се обадил на своя близък приятел Ерик Клептън. Кой друг, ако не един от най-легендарните китаристи

биха могли да се справят с това соло? Това се случило на 3 септември 1968 г. Разговорът им протекъл така:

- Работим по една песен и искам ти да дойдеш и да свириш за нас.

- Не, Джордж, не мога. Външни хора не свирят соло в песните на "Бийтълс".

- Виж, това е моята песен и искам ти да си в нея.

Сътрудничеството между легендите превръща While My Guitar Gently Weeps в нещо наистина специално. Клептън използва струните на китарата си, за да създаде перфектното човешко ридание. Но ходът на Джордж да покани Ерик всъщност го подхлъзва.

Когато Харисън се мъчи със своето соло, Ленън и Маккартни отказват дори да си помислят да включат песента в "Белия албум", който предстои да излезе. Но когато Клептън се появява, изведнъж творбата става особено интересна за дуото и тя веднага намира място в тавата.

С промоцията на "Белият албум" напрежението между "Бийтълс" започнало да нараства. Година по-късно, през 1969 г., момчетата започват работа по Let it be, но Харисън не издържа и за няколко дни напуска бандата. А Ленън, който е познат с не особено тактичното си държание, веднага открива решение на проблема. Пренебрегвайки факта, че Клептън е един от най-добрите приятели на Джордж, той предлага именно легендарният китарист да запълни празното място в "Бийтълс". Този момент е увековечен на касета, където ясно се чува как Джон казва: "Ако Харисън не се върне до понеделник или вторник, ще питаме Клептън. Той е

достатъчно добър и не причинява толкова главоболия."

Всички са съгласни с предложението, въпреки че се надяват до подобни крайни мерки да не се стига. От друга страна, приятелите на Клептън били във възторг. Това бил моментът, в който той щял да покаже истинския си талант на солист. Но пред него стои проблем - приятелството му с Харисън.

"Бях изградил връзка с Джордж без тях. Струва ми се, че той се нуждаеше от неговата и моята сила, за да може да се издигне, като бъде този човек, който би могъл да е като пистолет за тях. Ленън използваше името ми от време на време за влияние, сякаш бях най-бързият пистолет. Така че не мисля, че бих могъл да бъда вкаран в цялото това нещо, защото бях съучастник на Джордж" - по този начин Клептън обяснява отказа си.

Пред Ерик стояла и собствената му гордост. Дали искал да бъде запомнен като "петия от “Бийтълс”? Не. Той продължил да бъде легендарен сам и това му печели признанието "най-добрия китарист на света", 13 грамита и няколко кралски ордена.

Въпреки всичко ледът между членовете на "Бийтълс" се стопява и Джордж Харисън се връща в групата.

"Беше наистина трудно, стресиращо време",

признава пред журналисти бийтълсът. Години по-късно обаче, когато бандата се разпада, Харисън е запитан от списание "Ролинг Стоун" дали си представя живота отново като част от "Бийтълс", а отговорът му е категоричен: "Разбира се, че не."