Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Панина, съпруга на починалия учен доц. Николай Цанков, Ирина Лазаркевич от БАН, д-р Мирослав Славчев от БАН и докторантът от Софийския университет Иван Теленчев държат змията.
Екатерина Панина, съпруга на починалия учен доц. Николай Цанков, Ирина Лазаркевич от БАН, д-р Мирослав Славчев от БАН и докторантът от Софийския университет Иван Теленчев държат змията.

Големият стрелец равен на най-дългите по света. Не е отровен, но хапе болезнено

Змия с рекордна дължина от над два метра е уловена от екип специалисти край Бургас. Животното е намерено при рутинен мониторинг, извършен от група учени и студенти от БАН, Софийския и Шуменския университет.

“Измервахме една костенурка, когато моят докторант Иван Теленчев скочи, хвана нещо в тревата за опашката и почна постепенно да го изтегля. Тогава разбрахме, че става въпрос за голямо животно, каквото никой от нас не беше виждал”, разказа за “24 часа” херпетологът от Шуменския университет проф. д-р Николай Начев. Работили само 6-7 минути, за да освободят змията възможно най-бързо в горещия ден.

Змията е неотровен смок и принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius), общата дължина е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, обясниха специалистите. Въпреки че не е отровна, змията била доста агресивна. Ухапването ѝ било доста болезнено, можело да удари и с опашката.

Съвсем скоро в Източните Родопи д-р Георги Попгеоргиев от Природонаучния музей на БАН улови женска от същия вид, дълга 202 см.

“Когато се измерва живо животно, разликите може да са в рамките на няколко сантиметра. Важното е, че сме близо до световните рекорди за този вид”, каза още проф. Начев. Другите ни змии били много по-малки в сравнение със световните рекорди.

За този вид смок у нас има подходящи местообитания. Според специалистите трябва да ги пазим, за да имаме такива “прекрасни екземпляри”. За България влечуго над 2 м било голяма новина.