Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Анкара Ердоган говори пред кметове на общини. Снимка РОЙТЕРС
В Анкара Ердоган говори пред кметове на общини. Снимка РОЙТЕРС

Турция "никога няма да позволи" кюрдските милиции, които тя разглежда като "терористи", да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП, съобщава БТА.

Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС /Партията на демократичния съюз/, СЗН /Силите за защита на народа/ в Северна Сирия, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.

Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския "кантон" Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИД от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.

Каква е тяхната цел? Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези "терористични организации" "навсякъде, където ги срещне".

Ердоган отправи тези послания днес след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветено на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е "винаги в дневния ред".

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.