Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ето какво каза Григор Димитров на пресконференцията след титлата в Синсинати. На финала българската звезда в тениса победи Ник Кириос (Авл).

- Играхте много добре, когато трябваше да спасявате точки за пробив, а при него не се получи. Смятате ли, че това бе ключът към победата?

- Според мен първият сет бе много важен, в това няма съмнение. Той сервираше стабилно и това му помагаше във всяка трудна ситуация. Целта ми бе да връщам повече топки във важните моменти. Направих го успешно, а след това просто трябваше да продължа по същия начин, да следвам моя план за игра. Знаете, че срещу него никога не знаеш какво може да ти се случи. Той е от типа играчи, които могат да правят всичко, и да бъде изключително мощен от всяка позиция. Трябваше да внимавам за това. Направих го по най-добрия начин. После направих пробив, а не бе лесно, защото той много ме затрудняваше със сервис. Най-важното е, че бях изключително концентриран през цялото време на мача. Той е опасен съперник и не трябва да го забравяш в нито един момент.

- През юли прекарахте известно време в академията на Надал и тренирахте с Рафа. Смятате ли, че това ви помогна сега?

- Шегувате ли се? Да тренирам с Рафа на негов терен? За мен това винаги е било вдъхновение. Понякога, когато съм в трудна ситуация по време на мач или не съм доволен от себе си, мисля: “Рафа ще се държи ли така?”. Едва ли. Той е велик, а седмицата, която прекарах с него, бе страхотна. Само да бъдеш с него, дори и не на корта. Вечеряхме заедно, ходихме на плаж. Сутрин тренирахме здраво. Кълна се, започвахме съвсем рано. В един момент си мислех дали поне следобед няма да пропуснем. Академията е невероятна. В момента, когато стъпих там, усетих положителни вибрации. Спокойно място, знаеш защо си там. Страхотен фитнес, страхотни кортове. Всичко е приветливо и си мислиш, че е направено специално за теб. Но най-важно е присъствието на велик човек като Рафа. Много съм му благодарен, че ми даде възможност да бъда там. Подобни шансове не идват често. Сега, след победата, ще му пратя съобщение “Нека да го направим пак”.

- Как се чувствате с тази голяма купа преди US Open?

- Тежи доста. (Смее се.) Много ми харесва и няма да я крия.

- Едва ли ще можете да я скриете...

- Не, не мога. Но тя е резултат от това, върху което съм работил. Но още на следващия ден трябва да престана да мисля за това. Просто съм щастлив, друго не мога да кажа, честно. Просто съм щастлив и горд с тази купа в ръцете си. Спечелих тук първа титла от “Мастърс 1000”. Невероятно е. Винаги съм харесвал този турнир. Играл съм няколко пъти и винаги съм си мислил, че точно тук мога да спечеля първата си голяма титла. Точно така се получи и ще трябва повече да вярвам в интуицията си. Много положителен момент преди US Open. Най-важното обаче е да остана здраво стъпил на земята, да работя по същия начин, да вярвам в себе си и просто да се подготвям възможно най-добре.

- Защо смятате, че точно това ще бъде първата ви голяма титла? Федерер е печелил тук няколко пъти.

- Много ми харесва тук. Особено преди Ню Йорк. Тук е спокойно, ходя в ресторант с много добро барбекю. Не знам защо. Просто харесвам това място. Казах на директора на турнира, че е свършил страхотна работа в последните години. Всичко е по-добро. Храната, транспортът, разполагаш с автомобил само за теб. Не трябва да разчиташ на други. Винаги има какво да правиш тук и да се забавляваш. Знам, че в Ню Йорк първите няколко дни няма да искам да илизам от стаята си, но това е Ню Йорк. Точно по тази причина седмицата тук е много полезна за подготовка. Винаги съм имал големи цели, а следващата предстои.

- Говорихте си дълго на мрежата...

- Искате да знаете какво си казахме ли? Мисля, че не мога да ви разкрия. Тези неща си остават между играчите. Едва ли някой иска да ги споделя с друг. В последните седмици двамата тренирахме заедно. В такива моменти се държим като приятели, дори не като колеги. Казах му каквото трябваше и се надявам да му помогна. Но на корта след мач е различно и разговорите са други. Извън корта сме обикновени хора.

- По десетобалната система колко нервен бяхте, когато трябваше да приключите мача?

- О, господи, просто си помислих, че трябва да изпълня два добри сервиса. Едва си вдигнах ръката и топката отиде в мрежата. Казах си: “Григор, това не е добре. Трябва ти повече.”. Тези моменти са различни, защото през главата ти минават много неща. Дори не мислиш за победата, а само как да вкараш топката в корта. Просто е, но ръката ти тежи много повече. Аз винаги се опитвам да остана спокоен. Бил съм в такива ситуации много пъти и донякъде свикнах. Но сега напрежението бе по-голямо.

- В началото на кариерата ви към вас имаше огромни очаквания...

- Така ли мислите? (Смее се.)

- Просто се чудя дали сте готов да...

- Дори и няма да говоря за това. Ще кажа само това, което искам.

- Това, че четиримата големи остаряват и по-често се контузват, може ли да ви помогне да бъдете сред доминиращите тенисисти?

- Има много други, които играят на същото равнище като мен. Дори и по-добре. Всеки може да спечели срещу всекиго. Вече няма толкова голямо значение къде ще си поставен. Тенисисти, които не са поставени и са по-надолу в ранглистата, побеждават играчи, които са по-нагоре. Никой не знае какво може да се случи в следващите години. Аз ще опитам да изполвам моите шансове. Винаги очаквам повече от себе си. Но няма как да говоря за доминация, след като имам само една титла от “Мастърс”. Опитвам се да бъда по-добър всеки ден, да давам 100 процента от себе си на корта. И да не разочаровам хората от моя отбор. В момента това е моят приоритет. Не мога да ви кажа обаче точно какво ще се случи.