Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руините от изпепелената къща на убитото семейство
Руините от изпепелената къща на убитото семейство

"Чух гръм, а после видях от къщата на комшиите да се издигат пламъци. Веднага се обадих на тел.112. Мислех, че се е взривила газова бутилка, пък то може и да е било стрелба". Това разказва леля Милка от габровското село Богданчовци, подала сигнала за адския пожар, запален, за да прикрие разстрела на съпрузите Еленка и Илия Спирдонови в дома им. В нощта на 11 август обгорелите тела на възрастното семейство бяха открити в изпепелената им къща. Аутопсията установи, че двамата не са загинали в пожара, а са били застреляни, преди неизвестният килър да подпали дома им.

"Изплаших се и да е имало преди това някой, не съм го видяла", разказва бабата и се крие да не бъде снимана. Живее сама в балканската махаличка. След новината за двойното убийството се страхува за живота си.

Продължават активните действия на полицията и прокуратурата за разплитането на жестокото престъпление. Назначени са няколко експертизи, сред които ДНК и пожаротехническа. Работи се по всички възможни версии за случилото се в къщата на семейство Спирдонови. "На този етап може да потвърдим само, че смъртта на двамата не е настъпила в резултат на пожара, а от огнестрелни рани - по един куршум в сърдечната област. Засега не можем да кажем вида на оръжието. Разпитани са широк кръг лица, но все още няма привлечен като заподозрян", коментира говорителят на Окръжната прокуратура Людмила Рачева.

Еленка и Илия живеели от няколко години в Богданчовци. Съпругът бил пенсионер от машиностроителен завод в Габрово, а на Еленка предстояло да завърши трудовия си път в същото предприятие. Малцината им съселяни казват, че били затворени и обичали да командват. "Илия беше сприхав човек, много се караше, но и тя не му се даваше", казват местните. Никой в Богданчовци обаче няма отговор каква може да е причината съпрузите да бъдат екзекутирани и подпалени.