Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емо Гея е арестуван на 7 юни в София. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Емо Гея е арестуван на 7 юни в София. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Изчиствал номерата на рамите, слагал им нови

табели и ги давал на клиенти с подправени документи

“Аз влязох само, за да открадна радиото” - оправдава се автокрадецът Емил Велинов-Емо Гея, секунди след като в горещия следобед на 7 юни е хванат да влиза в чужд бус, за да го задигне.

45-годишният мъж се надява да се измъкне, но в бързината не е погледнал, че бусът “Ивеко Дейли 308”, който е набелязал да открадне, всъщност няма радио.

Полицаите решават да го арестуват. Велинов обаче оказва яростна съпротива. Опитва се да се измъкне от служителите на секторите “Престъпления, свързани с МВР” в СДВР и Главна дирекция “Национална полиция”.

Бедите му обаче тепърва започват. Велинов е регистриран за изнасилване, но не е осъждан за това.

В онзи ден заради опита за кражба той е отведен за разпити в СДВР. Въпроси му задават едни от най-опитните криминалисти, които разследват автокражби. Благодарение на безпогрешните им усет и умения неусетно Велинов

признава за

откраднати

от него още

7 микробуса

Той обяснява цялата схема и защо е влязъл в бизнеса със задигане на бусове. Намирал купувачи, преди да открадне кола и я избирал според нуждите на клиента.

Винаги ползвал ръкавици. Крадял сам, без съучастник, който да е отцепка и да следи, ако някой се появи. Действал предимно вечер, след като вече е набелязал плячката. 

Съдът остави Велинов (със зеленото) в ареста.
Съдът остави Велинов (със зеленото) в ареста.

Подкара ли буса, отива право към дома си в Нови Искър. Там изчиства рамата на колата, по която може да се познае, че е крадена. След това сменя регистрационните номера и изважда “чисти” документи за автомобила.

Тарифата за доставка на бус е 1500 лв. Случва се автомобилът да бъде пребоядисан, преди да бъде продаден.

Основните клиенти на Емо Гея били майстори, които ползвали бусовете за превоз на инструментите си. Имало обаче и каналджии. Те първоначално искали да вземат бусовете под наем, но Емо гея ги убеждавал да купят возилата, за да няма проблеми, ако ги заловят.

На трафикантите

продал два буса

Ивекото, в което го хванали, също трябвало да отиде за каналджия.

При разпитите Велинов дори казал имената на каналджиите купувачи. Делата срещу тях са отделени и там Велинов ще е основен свидетел. Той се съгласил да пропее заради скорошна условна присъда, понеже шофирал пиян.

Търговията с крадени бусове на каналджии не е първият сблъсък на Велинов с мигранти. В районния съд в Царево срещу него има висящо дело за превозване на бежанци.

На 27 септември 2015 г. Велинов е хванат в местността Тепавишки дол край бургаското село Кости да шофира бус “Мерцедес Спринтер” с 21 мигранти. Делото още не е приключило. Велинов е хванат с помагач - Павлин Пелагиев. Той ескортирал буса, в който Емо с мигрантите.

След ареста обаче Велинов е пуснат на свобода заради чистото си съдебно минало. В досието му от МВР обаче е вписано изнасилване, станало преди повече от 10 г. Тогава Велинов упорито ухажвал момиче, което не отвърнало на чувствата му. Пиян, Велинов го изнасилил. Задържали го, но момичето впоследствие неочаквано оттеглило жалбата.

Прякорът си Велинов дължи на страстта си към мъжкия пол. Полицаи разказват, че поне веднъж месечно той ходел на места, където се събират хомосексуалисти. Плащал по 50 лв., за да играе ролята на пасивния партньор.

Пред Софийския районен съд Велинов заяви, че дълбоко съжалява за кражбата на бусове. Обясни, че имал бизнес и искал да продължи да работи. На името му е регистриран автосервиз. Седалището му е в Нови Искър. Там Гея е изчиствал рамите на крадените бусове.

Откакто е в

ареста, той

не е имал

посетители

Надзиратели казват, че не общувал с никого. Нямал претенции към условията в килията, нито към храната, която му сервирали.

От прокуратурата вече са почти готови с обвинителния акт срещу него. Ако бъде признат за виновен, Велинов може да получи до 8 г. затвор. Към тях ще се добавят и 3-те години от условната присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Задигнатите коли с над 30% по-малко от 2016 г.

С 31,27% са намалели кражбите на коли в страната от началото на годината до 5 август спрямо същия период на 2016 г., сочат данните на вътрешното министерство.

За първите 7 месеца у нас са откраднати 1387 автомобила.

За сравнение през 2016 г. с колите си са се простили 2018 души.

Най-много са откраднатите превозни средства в София - над 70%. Заради арестите на ключови автокрадци като Иван Янински-Шумахера обаче, посегателствата са намалели значително, обясниха полицаи.

Разкриваемостта пък се вдигнала двойно - задържани са крадците на 130 коли. През 2016 г. хванатите автоапаши са 117, но тогава и посегателствата са много повече.

Най-често се крадат автомобили среден клас на възраст от 5 до 10 години. Апашите ги продават на части в автоморгите, като сами пренабиват номерата на рамите.

Луксозни автомобили задигат много малко апаши.

Най-известният сред тях е Светослав Петков-Лъвицата. Той е майстор на джиповете рейндж роувър и инфинити. Срещу него в момент аима дело за кражба на джип. Тогава полицай от сектора “Престъпления срещу МПС” в СДВР го видял в задигнат джип и го познал. Лъвицата натиснал газта и след 20 минутно преследване успял да избяга.

За Петков работи и Георги Воденичаров-Кико. През февруари той опита да сгази двама полицаи в столичния кв. “Лозенец”, докато бягаше с краден джип рейндж роувър. Предполага се, че от една такава кола апашите изкарват към 20 000 лв.