Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на януари до средата на август пожарникарите са участвали в потушаването на малко над 10 000 пожара Снимка: Pixabay
От началото на януари до средата на август пожарникарите са участвали в потушаването на малко над 10 000 пожара Снимка: Pixabay

Горските пожари в Португалия са опустошили 141 000 хектара растителност от началото на годината, което е три пъти повече от средното за последното десетилетие, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от Франс прес.

Тази година Португалия преживява невиждани от 2005 г. горещини и суша, в комбинация с интензивен вятър, посочи службата, като се позовава на данни на Института за опазване на природата и горите и на Института по метеорология, цитирано от БТА.

От началото на януари до средата на август пожарникарите са участвали в потушаването на малко над 10 000 пожара или наченки на пожари, като за същия период на миналата година броят им е бил 7500.

Съдебна полиция съобщи вчера, че е задържала 61 души, заподозрени в извършване на палежи.

През 2003 г. пожари опустошиха рекордна площ от близо 426 000 хектара в Португалия. Но през настоящата година бушува най-смъртоносният пожар в историята на страната, който отне живота на 64 души, а 250 пострадаха в средата на юни край централния град Педрогау Гранд.