Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мълниите са може би един от най-непредвидимите феномени на тази земя. Къде, какво и кога ще удари, никой не може да предвиди. Дали ще има последствия, или не, също. Електрическият заряд е странен звяр, който винаги те изненадва в гръб.

Светкавицата се образува изключително просто. Облаците, заради триенето на водни капки и ледени кристали, се зареждат като батерии - горната част положително, а долната отрицателно. Когато интензитетът на облака стане прекалено голям, невидима ивица енергия се спуска към земята и на около триста метра от нея започва да се насочва към най-близкия положително зареден обект. И пак по метода на батерията това се оказват всички върхове, стърчащи от земята дървета, сгради и високи точки.

По света около 27 000 човека годишно губят живота си вследствие на удар от мълния. Много оцеляват и носят красивите, подобни на светкавици белези по кожата и не чак толкова приятните мигрени, отключени от тока, преминал през тялото им. Малко преди лъчът енергия да ги повали обаче, хората могат да го предвидят и дори усетят.

Правилното отмерване на секундите от виждането на светкавицата до чуването на мощния гръм може да ви покаже колко далеч е една мълния.

Гръмотевицата може да бъде чута, когато електрическият заряд е на 16 км от мястото, на което се намира човек. Времето в секунди, което изтича а, когато снопът светлина проблесне на хоризонта и се чуе трясъкът, показва къде точно се намира опасната зона. Например, ако отброим 10 секунди, то мълнията пада на 3 км от нас. Ако секундите са само 2, човек вече се намира в обсега на опасното явление.

Ако това се случи и косата ви настръхне, тогава имате само няколко секунди да осъзнете какво се случва и да отскочите встрани. Щръкването на прическата ви е най-сигурният знак, че вие сте нещастният късметлия, който е зареден с достатъчно положителен интензитет, че да бъде ударен от мълния.

Всъщност дори не трябва да си на открито, за да бъдеш поразен от снопа електричество. Светкавиците са по-добри дори и от мишки в това, да се промъкват през тесни места, тръби и дупки. Когато се развихри буря, метеорлозите се превръщат в черни станции, които предупреждават да се стои на закрито и безопасно място.

Но всъщност домовете и офисите ни са толкова свързани с външния свят, че може да бъдеш изненадан дори когато си стоиш кротко на дивана, миеш си ръцете или вдигаш телефона, който звъни.

Тръби, кабели, жици, всички те са проводници на електричество, които привличат засилилата се към земята мълния и й помагат да влезе в дома ви.

Водопроводните тръби са предпочитани от електрическите камшици, като мълнията може да ви удари, докато миете чинии или вземате душ. Да говорите по телефон, свързан с жица към мрежата, също е опасно по време на гръмотевична буря. За щастие почти 99% от апаратите в наши дни са безжични и не могат да поканят стихията в дома ви. През включения телевизор, климатик, компютър, също може да проникне мълния, унищожавайки напълно електрическите ви уреди, а и цялата елинсталация. И в най-лошия случай електрическият заряд може да влезе през контакт, леко открехната врата или съвсем малка дупка и да освободи заряда си в човешкото тяло.

Мълниите наистина са непредвидими. Понякога могат да ви ударят дори ако сте на 20 км от бурята и небето над вас е абсолютно чисто.

Искрата на опасното явление се формира в недрата на бурята и се носи към земята с близо 350 хил. км/ч. Въздухът около нея се нагрява до 20 000 градуса, от което се разширява и образува ударна вълна, която се разпространява във вид на гръм.

Дължината на мълнията обикновено е до 2,5 км, но може да достигне и до 15-20 км, и да порази места далеч извън границите на буреносния облак. Напрежението на мълнията може да достигне невероятните 50 млн. волта.

Съветите за предпазване от светкавици са много. Повечето са познати на всички - да се отървете от всичко метално, да не заставате под самотно дърво, а ако сте на поле, да се свиете и хванете колената си. Но има и такива, които не са толкова познати, като например:

Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено “обича” мокрите чакълести брегове на езерата и реките. Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко. Ако сте на открито и първата ви мисъл е да бягате, не го правете. Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение. Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака. Така например през 1938 г. в американския щат Юта само една светкавица убива 835 овце.

Понякога един удар може да е фатален, но има хора, които са били поразявани от мълния не веднъж, не два пъти, а цели 7. Но това не е изненадващо, след като мълнията има навика да повтаря своите жертви. Там, където зарядът е паднал веднъж, със сигурност ще удари втори път. И именно за това “Емпайър стейт билдинг” бива поразяван от мълния над 20 пъти за една година.

Необяснимо е и как през 1998 г. по време на мач всички 11 членове на един футболен отбор в Африка са убити от мълния, докато играчите на другия отбор остават невредими, но най-загадъчното явление, което мълните причиняват, е кълбовидната мълния. Мнозина твърдят, че не съществува, но други се заклеват, че са я виждали и дори най-необезпокоявано е минавала покрай тях.

Единственото сигурно засега е, че тя възниква, когато се създаде силно електрическо поле, което от своя страна да създаде газов разряд. Най-често се появява след края на гръмотевична буря. Но има и още по-фрапиращи и плашещи случаи, в които кълбото енергия се е появявало и при хубаво време. Диаметърът й е от 20 сантиметра до няколко метра, а понякога около нея има син ореол.

Животът на кълбовидната мълния може да бъде много кратък (около 5 секунди), но може да достигне и до 3 часа. Тя се движи хаотично на около метър над земята със скорост около 10 метра в секунда, но е възможно да бъде и неподвижна. Често издава и звук, подобен на свистене. Цветът на тази мълния може да бъде оранжев, син, зелен, виолетов, бял, сребрист или златист, като това зависи от газовете, които я формират.

Известен факт за кълбовидната мълния е, че е още по-гъвкава от своя събрат, линейната мълния. Тя, освен че може да се промъква в затворени помещения през прозорец или врата, успява да влезе дори и през стена, без да оставя никакви следи.