Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Който е некъпан - глоба 30 лева

През тези дни една от най-големите атракции във форумите е забраната в пловдивския парк “Лаута” да се люпят слънчогледови семки по асфалта. Кметът на район “Тракия” в града под тепетата Костадин Димитров обяви, че глобите започват от 50, но могат да стигнат до 500 лева.

Дни след тази новина в мрежата тече истински дебат, който се разпалва все повече и повече. И предполагам, скоро няма да затихне. От едната страна са тези, които са фенове на люпенето, от другата - съвестните граждани, заставащи твърдо зад кмета Димитров, които мразят люпенето върху асфалта.

Дебатът е толкова ожесточен, цветен и, бих казал, толкова лингвистично разлистен, че според мен няма човек на този свят, който би го подминал и би останал безразличен. Всеки може да влезе във форумите и

да усети несметното богатството на българския език Заслужава си.

Наистина никога не съм и предполагал, че едно такова нещо може да отприщи толкова енергия и толкова много да втвърди редиците на двата борещи се лагера. Никога не съм се замислял, че люпенето се е превърнало в нещо като субкултура, особено в парка “Лаута”.

Сега малко по-сериозно. Лично аз не виждам нищо лошо в подобна забрана, колкото и абстрактно, дори авангардно да звучи. И защо наистина един парк да не бъде чист? И наистина какво пречи да люпиш и обелките да ги слагаш в някакъв плик или нещо подобно? Нищо. Така и трябва.

Проблемът е друг. Много искам да видя на живо първия глобен гражданин. Първият гражданин, който ще изкара от портфейла си 50 лева. А пък въобще не ми се мисли за този несъвестен пловдивчанин, който няколко пъти бъде заловен да люпи върху асфалта и за този рецидив трябва да плати 500 лева.

За този, последния, ако наистина се появи такъв в публичното пространство, лично аз бих написал сценарий за документален филм - за живота му, за мечтите му, за тъгите му… Вече имам и заглавие: “Люпя до доказване на противното”.

Много ми е интересно как точно ще бъдат залавяни тези софт престъпници? Каква точно ще е организацията по тяхното респектиране? Как ще се намират абсолютни и пълни доказателства за вината им? И още - ще има ли някакви превантивни мерки за тези, които са зависими от люпенето върху асфалта, искат да се откажат от тази зависимост, борят се с нея, но не могат?

В задачата също се пита - въпрос, който жужи и по форумите: А шам фъстък, а тиквено семе може ли да се люпи? И въобще, люпенето само със слънчоглед ли е свързано, или параметрите му са много по-широки и стигат и до други подобни култури? Въобще от тази забрана изникват много въпроси, чиито отговори сякаш се излюпват от теб и ги няма.

И още нещо, което може да се каже по темата за забраната на люпенето върху асфалта. Не ражда ли тази забрана от само себе си най-различни по-малки забрани, макар и от по-различен характер? Например, ако не си изкъпан - 30 лева; ако цяла седмица не си го правил - 400 лева. Ако не си си измил зъбите - 20 лева, ако пет дни не си го правил - 150 лева. Или например, ако ходиш с анцуг на театър - 60 лева, ако три пъти те видят и това вече се приеме за рецидив - 300 лева. Ако ходиш с джапанки на опера - 600 лева, ако те видят и те заловят втори път да го правиш - 1500 лева. За трети път - решетки.

И още, и още подобни. Но наистина какво пречи в държавата да има и такива предупредителни табели навсякъде? Те само ще вдигнат нивото на нацията като цяло. И ще подпомогнат нейния естетически просперитет.

Така че забраната за люпенето върху асфалта в парка “Лаута” може да се окаже начало и повратна точка за много неща в нашето ежедневие като граждани и европейци.