Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тялото на детето било пред блок 4. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ
Тялото на детето било пред блок 4. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Обвиняват я в убийство, но може да се размине с глоба. Издирват бащата

Телце на мъртво новородено бебе, цялото в кръв, бе открито в неделя вечерта в Перник. Момченцето било все още с плацентата.

20-годишната му майка е задържана, а бащата се издирва.

На бебенцето се натъкнала 75-годишна пенсионерка, която отивала да изхвърли боклука си. Около 19,40 ч в неделя тя излязла от вход А на блок 4 в пернишкия кв. “Тева” и забелязала кръв в ливадата пред сградата. Приближила и видяла голото телце на момченцето. Жената веднага се обадила в полицията.

Детенцето било бяло и възрастната жена съобщила, че е българче. По-късно това бе потвърдено и от полицията.

Заедно с криминалистите на мястото пристигнали и медици, които

опитали да

съживят детето,

но безуспешно

Полицията иззела записите от близките камери с надеждата да види кой е оставил бебето.

След като новината бе съобщена от сайта на “24 часа”, пернишки сайтове написаха, че на мястото е бил открит и окървавен нож. Полицаи обаче уточниха, че това не е вярно.

Тялото на детето е откарано за аутопсия в Съдебна медицина, след като първоначалният оглед не показал следи от насилие. Полицаите се заели да издирват родителите, изоставили новороденото. Разпитали живеещите в блока, пред който е открито детето.

“Дойдоха трима и ни питаха дали в нашия блок е имало бременна, но няма”, обясни пенсионерка на около 60 г. Полицаите изрично я предупредили да изведе кучето си през задния вход на блока, за да не види голото тяло на мъртвото дете.

Въпреки че хората от блока не насочили полицаите към конкретна следа, те бързо разбрали кои са родителите. Оказало се, че майката живее точно в блок 4. Съседите обаче не знаели, че е бременна, защото младата жена излизала много рядко и обикновено била с майка си. Не я били виждали от месеци, а само сестра ѝ.

Родилката е задържана още към 12,30 ч в апартамента ѝ. Смята се, че бебето е било родено в жилището. 20-годишната жена отричала да е убила детето си. Дори твърдяла пред полицаите, че не е раждала.

Криминалистите извикали експерти, които да ѝ вземат кръв. Проби били взети и от бебето. Така полицаите искали да

докажат

връзката между

жената и детето

След като резултатите от кръвните проби съвпаднали, от прокуратурата обявиха, че ще обвинят 20-годишната жена за смъртта на бебето.

Издирва се още един човек. Неофициално се твърди, че това е бащата на новороденото.

Засега обвинението срещу младата жена е за убийство, което се наказва с от 10 до 20 години затвор, обясни говорителката на окръжната прокуратура в Перник Галина Антова. 

Емилия Ковачева с адвоката си Владислав Янев в съда.
Емилия Ковачева с адвоката си Владислав Янев в съда.

Ако обаче при разследването се окаже, че 20-годишната е била лехуса, т.е. не е била на себе си при раждането, тя ще бъде освободена от наказателна отговорност.

Има и трети вариант обвинението за убийство да бъде променено и майката да отговаря за убийство на детето си непосредствено след раждането му. За това престъпление законът предвижда до 3 г. затвор. Тъй като жената обаче е неосъждана и има чисто досие, и в този случай тя може ще бъде освободена от наказателна отговорност. Така тя ще се размине с глоба от 1000 до 5000 лв.

Над 4000 деца изоставени за година

4268 деца са оставени за осиновяване през 2016 г. Социалните работници в отделите “Закрила на детето” са успели да спасят 2900 от тях, като убедили родителите да задържат децата си.

От началото на тази година пък изоставените са 1872, сочат данните от годишния доклад на Агенцията за социално подпомагане.

Заедно с огласения вчера случай за близнаци, зарязани от майка им във велинградската болница (виж долу) случаите на изоставени бебета за последните две седмици са четири.

В България системата за закрила на деца се задейства, когато има изявен риск. В много страни от Западна Европа проследяването на бременностите и педиатричната грижа е най-мощното средство за превенция на изоставянето, обясни Весела Банова, психолог и бивш зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, пред bTV. Затова според нея е необходимо по-голямо сътрудничество между здравните и социалните работници.

Сега отделите за закрила на детето реагират тогава, когато бъдат сигнализирани или в резултат от работата на терен, обясни Емил Тодоров, директор на отдел “Закрила на детето”. 

Арестуваха жената, зарязала 8-месечно в Западен парк

МОНИКА ДОНЕВСКА

Задържаха майката, която в петък изостави 8-месечното си бебе в столичния Западен парк.

18-годишната Юлия Димитрова е обвинена, че е оставила детото си без надзор. За престъплението ѝ законът предвижда до 3 г. затвор. Въпреки това заради чистото ѝ съдебно минало младата майка вероятно ще се размине с глоба от 1000 до 5000 лв.

Полицаите от Трето РУ не открили Юлия в столичния кв. “Факултета”, където живее. Оказало се, че от петък тя се крие при своя приятелка в кв. “Овча купел”.

Изоставеното 8-месечно момиченце в понеделник бе изписано от столичната педиатрия. Временно ще бъде настанено в социален център. Социалните проучиха условията, при които се отглежда по-голямото дете на майката беглец. То остава при бабата, тъй като било гледано добре.

Бебето бе намерено в добро общо състояние и остана в Специализираната болница за лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”, за да му се направят изследвания.

“То е много добре, оказа се много адаптивно, вече търси контакт”, разказа д-р Елена Георгиева пред bTV. 

Прокурор Галина Антова
Прокурор Галина Антова

Бебето развило синдрома на чистия чаршаф и спало 12 часа непробудно, каза шеговито докторката.

“Едно дете, което е гледано при лоши битови условия, след това е изкъпано и нахранено, се чувства много добре”, обясни тя.

Бебенцето имало само лек конюнктивит, тъй като било оставено на земя, покрита с борови иглички. То вече е излекувано. Лекарите уточниха, че ще се прави пълна анамнеза, след като майката е открита и може да бъде разпитана за бременността и раждането.

Циганка роди недоносени близнаци и избяга от болницата във Велинград

ЛЮБО ИЛКОВ

Майка роди преждевременно момченца близнаци и избяга от родилното отделение на болницата във Велинград.

Бебета се родили по 1,4 кг и сега са в неонатологията на областната болница в Пазарджик. Развиват се добре и вече са наддали до 2,3 кг, съобщи д-р Мариела Захариева.

Майката нарекла синовете си Найден и Геро. Родени са на 1 август със секцио. Два дни по-късно, без да се обади на никого, тя напуснала болницата и повече не се върнала.

Жената е от ромски произход, било ѝ 3-о раждане. Ден по-късно момченцата са преместени в Пазарджик.

Още не са достигнали необходимите показатели, за да бъдат изписани. Това вероятно ще стане до седмица, каза за “24 часа” д-р Захариева. Тя поясни, че официално децата не са изоставени. Майката ще бъде издирена и ако откаже да се грижи за тях, ще се предприемат процедури за настаняване на близнаците в приемно семейство.

2 експертизи бавят дело срещу акушерката бияч

СТОЯН НЕШЕВ

Две технически експертизи отложиха финала на делото срещу акушерка Емилия Ковачева, която бе обвинена в опит зо убийство на пеленаче, стана ясно в Софийския градски съд. 

Д-р Елена Георгиева СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Д-р Елена Георгиева СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Чака се отговор дали жената от записите, която зверски бие и блъска бебето Никол, наистина е подсъдимата Емилия Ковачева.

Съдия Владимир Астарджиев обяви, че част от вещите лица все още не са готови с експертизите, тъй като били в отпуск. Той им даде срок до 1 септември.

Вчера заседанието мина под знака на куп искания на адвоката на акушерката Владислав Янев. В началото той настоя репортерите, които отразяват процеса, да бъдат изгонени, тъй като очерняли името на клиентката му. Пожела да се разпита и мъж, чието дете било изпуснато от височина над един метър и му се счупил черепа. Съдът отхвърли исканията, делото продължава на 13 септември.