Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нашенецът пратил $200, скрити в дискета с бележка: Парите са под капачето. Митничарите ще ги откраднат, ако знаят английски.

Безос за кратко детронира Бил Гейтс като най-богатия човек.

Американският предприемач, основател и ръководител на компанията “Амазон” Джеф Безос за кратко бе най-богатият мъж в света. С близо 5 млрд. долара той успя да изпревари основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс. Малко по-късно обаче Гейтс си върна лидерската позиция, след като акциите на “Амазон” паднаха под първоначалната си цена.

Експертите обаче залагат, че съвсем скоро иноваторът Безос отново ще е №1.

Нетното богатство на Джеф Безос възлиза на 75,6 млрд. долара. От началото на годината той е станал по-богат с 10,2 млрд. и за първи път е в топ 3 на най-заможните хора на планетата.

Безос стигна до второ място в класацията в резултат на обявената сделка на компанията му с магазина за биохрани Whole Foods за 13,7 млрд. долара. Хранителната верига е една от водещите зад океана. Тя предлага натурални и органични храни и има 431 супермаркета в САЩ, Канада и Обединеното кралство и над 91 хил. служители. Whole Foods е първата верига в САЩ, сертифицирана за продажбата на органични хранителни продукти.

Още като малко момче бъдещият милиардер Джеф Безос показва изключителен интелект. В училище казва на учителите си, че "бъдещето на човечеството не е на тази планета" и само няколко години по-късно купува компанията Blue Origin, която изучава Космоса.

След като завършва гимназия, Безос е приет в "Принстън", където изучава "Компютърни науки". Дипломира се и започва работа в стартъпа Fitel, въпреки че има предложения от много по-големи компании. След това е привлечен от хедж фонда D.E Shaw, където се среща с бъдещата си съпруга Маккензи, с която се женят през 1993 г.

Историята на един от най-популярните интернет магазини "Амазон" не е приказка за бедното момче, което става милионер. За да създаде сайта си, Джеф Безос получава начален капитал от 300 000 долара от родителите си. Той наема двама програмисти да напишат кода и превръща гаража си в компания за милиони. Напуска хедж фонда и се посвещава изцяло на тази идея.

Maгaзинът "Амазон", в кoйтo днес мoжe дa се нaмepи вcичкo, нaвлeзe в интepнeт тъpгoвиятa пpeди 20 гoдини, като се занимаваше само с книги. Когато стартира през 1995 г., сайтът е доста опростен в сравнение със сегашния. Въпреки това още през първия месец получава 45 поръчки от цял свят. С течение на времето компанията започва да се разраства и всеки долар се реинвестира. С масовото навлизане на интернет компанията започва да се разширява и да печели все повече.

Само две години след стартирането на "Амазон" Джеф Безос се сблъсква със суровата действителност. Най-големите книжарници се опитват да го смажат със съдебни дела.

Той обаче излиза по-силен от тази ситуация, тъй като през 2007 г. предлага на света нещо съвсем ново - електронният четец за книги Kindle. Безос залага не толкова на самия четец, а на продажбата на електронни книги, за които е създаден.

За него казват, че е суров шеф, изискващ много от служителите си. В същото време окуражава критичното мислене и успява да преведе компанията през доста проблеми. През 2014 г. дори е обявен за "най-лошия шеф", и то по критерий, че нарушава правата на работниците.

Освен че създава "Амазон", Безос е един от първите инвеститори в Google. В по-късните си години, вече като милиардер, той купува вестник The Washington Post. Освен това не се притеснява да инвестира и големи суми за благотворителност. През годините чрез компанията си за рисково финансиране Bezos Expeditions той е вложил милиони в различни стартъпи, като едно от последните му участия отпреди няколко дни беше в инвестиция за 200 млн. долара във фермерския стартъп Plenty. Безос е съдружник и в едни от най-успешните глобални компании като Airbnb, Business Insider, Blue Origin, Google, MakerBot Industries, Twitter и Uber.

В свое видео откривателят на "Амазон" Джеф Безос споделя и интересна подробност, свързана с България. Оказва се, че оглавяваният от него най-голям сайт за пазаруване онлайн е продал първия си продукт именно в страната ни.

"В първите шест месеца нямахме много поръчки извън САЩ. Първата поръчка дойде от България. Аз не знаех, че през 1995 г. там е имало интернет, но те имаха. Този клиент не плати с кредитна карта, а в брой, което е платежен метод, който ние не насърчаваме. Клиентът беше сложил две стодоларови банкноти, сгънати в малка опаковка. В нея бе поставил и дискета. Беше отворил малкото метално капаче и ги бе скрил в дискетата. След това ни я изпратил по пощата, а на отделна бележка ни бе информирал: "Парите са скрити в дискетата". Бе отбелязал, че го е направил, защото митничарите биха откраднали парите, ако знаят английски.

Отворихме дискетата и там открихме 200-те долара. Бе написал и номера на поръчката, за да можем да свържем плащането с нея. Доставихме книгите и така историята приключи", разкрива Безос пред аудитория в САЩ.